Νέες πρωτοβουλίες για τον έλεγχο της οπλοκατοχής ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες την βεβαιότητα του πως οι νέες θεσμικές του πρωτοβουλίες για τον έλεγχο της οπλοκατοχής είναι συμβατές με το συνταγματικό δικαίωμα οπλοκατοχής και δήλωσε πως οι εκτελεστικές του δράσεις θα παρουσιαστούν τις επόμενες μέρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, δήλωσε πως τα μέτρα δεν θα επιλύσουν κάθε βίαιο έγκλημα, ούτε θα αποτρέψουν κάθε μαζική ένοπλη επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δυνητικά μπορούν να σώσουν ζωές.

Ο Ομπάμα, που έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Κογκρέσο να καταστήσει αυστηρότερους τους νόμους περί οπλοκατοχής, έχει εκφράσει την απογοήτευση για την αδράνεια του Κογκρέσου στο θέμα και εξετάζει τρόπους μείωσης της ένοπλης βίας, μέσω μέτρων που δεν απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου.

Νωρίτερα χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις και τόνισε πως είναι πεπεισμένος πως οι νέες προτάσεις του Ομπάμα είναι νομικά ορθές.

Πάντως, είναι πλέον αποφασισμένος να προωθήσει τρόπους μείωσης της ένοπλης βίας μέσω νέων «εκτελεστικών δράσεων», δηλαδή μέτρων που δεν απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου.

Εξίσου αποφασισμένοι να πολεμήσουν τις κινήσεις του είναι όμως και οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ελέγχουν και τα δύο νομοθετικά σώματα και θα συγκρουστούν με τον Δημοκρατικό πρόεδρο για το πολιτικά ευαίσθητο θέμα της οπλοκατοχής ενόψει τον προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Δίνοντας τον τόνο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, χαρακτήρισε εκ των προτέρων τις πρωτοβουλίες του κ. Ομπάμα ως παραβίαση των ορίων που έχει η εκτελεστική εξουσία. «Η χώρα δεν πρόκειται να το ανεχτεί», σημείωσε ο κ. Ράιαν.

Σημειώνεται πως ο κ. Ομπάμα έχει ήδη ενεργοποιήσει σειρά προεδρικών δράσεων την τελευταία διετία, αντιδρώντας στη σφαγή 20 μικρών παιδιών στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στην πολιτεία του Κονέτικατ, το Δεκέμβριο του 2012. Οι περισσότερες πρωτοβουλίες του έχουν μικρό έως αμελητέο αποτέλεσμα.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: