Διαφωνίες και νέα σύννεφα πάνω από την Ελλάδα: Ο Σόιμπλε επαναφέρει τη συζήτηση για Grexit;




Στις νέες διαφωνίες που «απειλούν» το πρόγραμμα αλλά και τη διπλωματία του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός για αποφυγή νέας ελληνικής κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal.

Το υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Nektaria Stamouli και Marcus Walker.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «οι διαμάχες για τα προβληματικά οικονομικά της χώρας απειλούν να αναζωπυρώσουν τους φόβους για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «αγκάθια» στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωζώνη είναι αυτή τη φορά, η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και το προσφυγικό ζήτημα.

Σε ότι αφορά το ρόλο της Γερμανίας και ειδικά του υπουργού Οικονομικών της χώρας, το δημοσίευμα αναφέρει:

«Ο ισχυρός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπε, πιστεύει εδώ και καιρό ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν είναι ικανοί να προσαρμόσουν την ελληνική οικονομία στα αυστηρά απαιτούμενα μέτρα για τη συμμετοχή στο ευρώ. Ο κ. Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο, όχι μόνο του κοινού νομίσματος αλλά και του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης για τον περιορισμό της μετανάστευσης, και θα καλοδεχόταν ένα νέο ντιμπέιτ για ενδεχόμενο Grexit φέτος, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι στόχος του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός είναι να πείσει τους εταίρους της χώρας ότι οφείλουν να αναγνωρίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας και να απελευθερώσουν την επόμενη δόση του προγράμματος.

Πεοσθέτει: «Στην Αθήνα, όμως, υπάρχει ανησυχία ότι οι πιστωτές –ακολουθώντας το σκληρό ΔΝΤ- θα ζητήσουν πολύ βαθύτερη δημοσιονομική λιτότητα όταν θα εξετάσουν το ελληνικό πρόγραμμα. Οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες».

Σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταφέρει να πείσει τους πιστωτές, ιδιαίτερα τη Γερμανία, τότε η πρόσφατη περίοδος ηρεμίας θα φτάσει σύντομα στο τέλος της. «Έρχεται καταιγίδα» φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα ανώτατος Έλληνας αξιωματούχος.

«Γιατί να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα;» ρώτησαν τον Αλ. Τσίπρα – Τι απάντησε;

«Σε μία εποχή που πολλοί αναρωτιούνται γιατί να επενδύσουν στην Ελλάδα, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις επενδύσεις, τι μήνυμα θα τους στέλνατε;», ρωτήθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη στο Bloomberg κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Νταβός.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε κάνοντας λόγο για πολύ καλά σημάδια από την ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες και για μεγάλες ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι διαψεύστηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις για ύφεση το 2015. «Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε ότι πολλοί επενδυτές εμπιστεύονται ξανά την Ελλάδα», σημείωσε και τόνισε την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί γρήγορα και επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, κάτι που- όπως είπε- θα είναι το καλύτερο για την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά.

«Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο για την ανάκαμψή της.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όλοι οι εταίροι θέλουν μία έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωσή της, γιατί αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας. Με αυτό τον τρόπο θα βγούμε από τον φαύλο κύκλο και θα επιστρέψουμε σύντομα στην ανάπτυξη», πρόσθεσε.

http://mignatiou.com/2016/01/egkeri-oloklirosi-tis-axiologisis-zitise-o-alexis-apo-ton-moskovisi/

http://mignatiou.com/2016/01/alexis-ston-gkampriel-na-telionoume/

http://mignatiou.com/2016/01/bainten-ston-alexi-kane-metarrithmisis-gia-na-paris-elafrinsis-chreous/

ΠΗΓΕΣ:
http://www.wsj.com/articles/greek-prime-minister-alexis-tsipras-to-push-creditors-for-less-austerity-in-davos-1453292271 και
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-20/tsipras-says-greece-to-positively-surprise-world-economy-in-2016

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: