Να προστατεύσουμε την πατρίδα μας, λέει ο Κοτζιάς




Το ζήτημα των εγγυήσεων για την Κύπρο, όπως και εκείνο που αφορά τα Σκόπια, ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα πρωτοβουλιών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη σημερινή τελετή κοπής της πίτας για το 2016, όπου έπλεξε το εγκώμιο του προσωπικού του Υπουργείου, το κάλεσε να μην ξεχνά ότι το βιοτικό επίπεδο πολλών πολιτών είναι κατώτερο από το δικό τους, και ότι «όλοι μαζί θα υπερασπιστούμε και θα προστατεύσουμε την πατρίδα μας».

«Εμείς στο χρόνο που πέρασε, και ελπίζουμε να το συνεχίσουμε, είχαμε μία ενεργητική εξωτερική πολιτική. Ξαναβάλαμε τη χώρα στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια, αναπτύσσουμε συμμαχίες, αναπτύσσουμε την ευρωπαϊκή μας πολιτική και την παρουσία μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στις δράσεις που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

«Παίρνουμε πρωτοβουλίες, από τα Σκόπια μέχρι το ζήτημα των εγγυήσεων για την Κύπρο. Έχουμε αναπτύξει πολλούς τομείς διπλωματίας, από τη διπλωματία των πολιτών μέχρι τη θρησκευτική διπλωματία, θυμόσαστε και την πρόσφατη διάσκεψη που κάναμε για τη Μέση Ανατολή», συνέχισε, τονίζοντας ακολούθως πως ευελπιστεί και σε «καινούριες επιτυχίες» στο τρέχον έτος, κατά το οποίο «θα υπερασπιστούμε και θα προστατεύσουμε την πατρίδα μας, τα δικαιώματα και τις δυνατότητες αυτού του τόπου».

Απευθυνόμενος στους εργαζομένους στο ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς είπε πως μπορεί το Υπουργείο να είναι καμιά φορά Υπουργείο δύο ταχυτήτων – κάποιοι φεύγουνε μετά τα μεσάνυχτα και κάποιοι έρχονται λιγότερες ώρες – «αλλά εξακολουθεί, κατά τη γνώμη μου, να είναι το καλύτερο Υπουργείο που διαθέτει η χώρα», με υψηλής ποιότητας προσωπικό και υψηλής απόδοσης, στο μεγαλύτερό του κομμάτι.

Παραδέχτηκε ότι οι διπλωματικοί υπάλληλοι έχουν πολλά περισσότερα προβλήματα απ’ ότι στο παρελθόν, αλλά τους ζήτησε να μη ξεχνούν ότι «όλα αυτά τα προβλήματα είναι προβλήματα διαφορετικής ποιότητας και επιπέδου από τα προβλήματα που έχει ο μέσος Έλληνας, που μπορεί να είναι άνεργος, που μπορεί να μην έχει χρήματα να ταΐσει την οικογένειά του, και ασφαλώς μαζί παλεύουμε για καλύτερα εισοδήματα και δικαιώματα για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών». Επίσης – πρόσθεσε – μην ξεχάσετε ούτε μία στιγμή ότι είμαστε και ζούμε διαφορετικά και καλύτερα απ’ ότι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.

Τέλος, κάλεσε το προσωπικό του ΥΠΕΞ να αναλογιστεί ότι το μέλλον, όπως είπε, της χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την εξωτερική πολιτική και παρότρυνε «να σκέφτεστε ότι όλα αυτά τα μικρά καθημερινά και καμιά φορά βαρετά, μετά από 20 και 30 χρόνια υπηρεσίας, είναι τόσο σημαντικά για το μέλλον της χώρας και μπορούν να συμβάλουν, με ορμή θα έλεγα εγώ, στην καλυτέρευση της ζωής του καθημερινού ανθρώπου».

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα-ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: