Μήπως η ανοικτή υποστήριξη του Nixon στην WSJ “κάψει” τον Μητσοτάκη;




Αχτίδα ελπίδας με το νέο έτος στην Ελλάδα… Το ενδεχόμενο εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ θα μπορούσε να αποτελέσει θετική έκπληξη και σημείο καμπής, γράφει ο S. Nixon στην εφημερίδα Wall Street Journal. Τίτλος του κειμένου: [Greece’s Glimmer of New Year Hope]. Από την άλλη, εκφράζονται φόβοι ότι η υποστήριξη της WSJ μπορεί να μην δώσει ψήφους στον υιό του Κώστα Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ευρέως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης ενώ η άρνηση της αδερφής του να τον στηρίξει δημοσίως σημαίνει ότι μάχεται με τις δυνάμεις του. Αποστολή του, αν εκλεγεί, θα είναι να επανατοποθετήσει το κόμμα στο πολιτικό φάσμα ως κεντροδεξιό, φιλοευρωπαϊκό, φιλο-επιχειρημματικό κόμμα το οποίο θα μπορούσε να συσπειρώσει τις κεντρώες πολιτικές δυνάμεις. Κι αυτό μπορεί να έχει κρίσιμες συνέπειες για την Ελλάδα, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δείχνει επιφανειακά πως εφαρμόζει το πρόγραμμα διάσωσης στην ουσία όμως προωθεί το δικό του «παράλληλο πρόγραμμα» με μέτρα που λαμβάνει χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους δανειστές –γέμισε τη δημόσια διοίκηση με δικούς του ανθρώπους και υποσχέθηκε να ακυρώσει μεταρρυθμίσεις στην παιδεία που είχαν στόχο την τόνωση της αξιοκρατίας και την προσέλκυση ταλέντων. Στο μεταξύ, πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν για νέες συγκρούσεις με αφορμή την αξιολόγηση. Μια ανανεωμένη ΝΔ θα μπορούσε να αναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις του ως προς το πρόγραμμα και να δώσει μοχλό πίεσης στους δανειστές –καθώς, εναλλακτική στον ΣΥΡΙΖΑ δε θα είναι πια, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο η ΧΑ. Μια ανανεωμένη ΝΔ θα έδινε επίσης το μήνυμα ότι είναι δυνατή η πολιτική ανανέωση στην Ευρώπη.

— Η Ελλάδα δικαιούται τώρα –και αφού έχει περάσει αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις που προέβλεπαν οι δανειστές- μια ανάπαυλα αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στο ακανθώδες πεδίου του ασφαλιστικού, γράφει ο Mark Gilbert του Πρακτορείου Bloomberg σε κείμενό του με τίτλο: Greece Has Earned a Break on Pension Reform Plans

Με δεδομένη την ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης καμιά από τις μέχρι στιγμής επιτευχθείσες μεταρρυθμίσεις δεν ήταν εύκολη –το μεταρρυθμιστικό, ωστόσο, είναι η δυσκολότερη. Δεν πιστεύω ότι η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι κατάλληλη για την Ελλάδα, γράφει ο Giblert, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει να επωμιστεί τα επώδυνα οικονομικά μέτρα που αυτό συνεπάγεται. Μετά από όλη αυτή την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τη στιγμή που ο Τσίπρας ουσιαστικά εγκατέλειψε την αντι-μνημονιακή πολιτική του και ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των δανειστών θα ήταν πραγματικά ντροπή αν η αδιαλλαξία ως προς το ασφαλιστικό επαναφέρει στην ατζέντα το Grexit.

Είχε δίκιο ο Στουρνάρας όταν προσφάτως σημείωσε πως ούτε η Ελλάδα ούτε και η ΕΕ δε θα αντέξουν άλλα παραπατήματα. Οι πιστωτές της Ελλάδας αναμένεται να αποφανθούν για το ασφαλιστικό. Θα πρέπει ωστόσο να αναγνωρίσουν την αναπάντεχα καλή προσπάθεια που έχει καταβάλει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση και να δείξουν τη θέληση να διευκολύνουν τα σχέδιά της στο ασφαλιστικό, ακόμα κι αν αυτά δε θα συνεπάγονται τη μέγιστη επιθυμητή αλλαγή.

— Η Ελλάδα εφαρμόζει τους όρους της συμφωνίας όμως σύντομα θα υπάρξουν αντιδράσεις και θα αυξηθούν οι δυσκολίες για την κυβέρνηση, εκτιμά σε συνέντευξή του ο James Galbraith στο πρακτορείο Bloomberg. Τίτλος της συνέντευξης: The Biggest Risks for Greece in 2016

Όσο για την προσφυγική κρίση, η φύλαξη της ελληνικής ακτογραμμής και με δεδομένη την έλλειψη χρημάτων είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Η ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε επαρκώς το θέμα, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Για τις πολιτικές εξελίξεις στον ευρωπαϊκό νότο εκτιμά πως ίσως η ελληνική εμπειρία φοβίσει τους εκλογείς και τους ωθήσει να ακολουθήσουν τελικά τη γραμμή Schaeuble.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: