Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ζητούν γυναίκα στη θέση του επόμενου ΓΓ ΟΗΕ




Πρόσκληση προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να εκλέξει στη θέση του Γενικού Γραμματέα μία γυναίκα με ισχυρό ρεκόρ στην παγκόσμια προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, απευθύνουν 57 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, με επικεφαλής την Δημοκρατική βουλευτή Καρολίν Μαλόνι. Ως γνωστόν από την ίδρυσή τους το 1945 τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μόνο άνδρες Γενικούς Γραμματείς.

Αποδέκτες της επιστολής είναι ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Mogens Lykketoft, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Ιανουάριο, Elbio Oscar Rosselli και η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος, Σαμάνθα Πάουερ, στους οποίους τονίζεται η μεγάλη επίδραση που θα έχει μια γυναίκα με αυτά τα προσόντα ως Γενικός Γραμματέας στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο.

«Με την πάροδο των ετών, ο ΟΗΕ έχει διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Είναι σημαντικό ο επόμενος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να είναι μια γυναίκα που υποστηρίζει την πλήρη εφαρμογή όλων των υφιστάμενων συμβάσεων του ΟΗΕ και τα ψηφίσματα που χειραφετούν τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων, του Διεθνούς Συνεδρίου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη του Προγράμματος Δράσης στο Κάιρο το 1994, τις βασικές ενέργειες για την εφαρμογή της που εγκρίθηκαν από τον ΟΗΕ το 1999, την Τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη του 1995 για την Διακήρυξη των Γυναικών και την Πλατφόρμα Δράσης στο Πεκίνο, τους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξη Στόχων και το ψήφισμα 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τις γυναίκες, που υιοθετήθηκε το 2000».

Στην επιστολή επισημαίνεται πως η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το φυλετικό χάσμα παγκοσμίως το 2015 δείχνει ότι απέχουμε ακόμα πολύ από την επίτευξη της παγκόσμιας ισότητας για τις γυναίκες.

«Από το 2006 έχουν εισέλθει στην αγορά εργασίας επιπλέον 250 εκατομμύρια γυναίκες, όμως ακόμη η ετήσια αμοιβή των γυναικών ισούται τώρα μόνο με το ποσό που οι άνδρες κέρδιζαν πριν από δέκα χρόνια. Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η μεγαλύτερη πρόοδος προς την κατεύθυνση της κάλυψης του χάσματος μεταξύ των φύλων σημειώθηκε στο χώρο της πολιτικής, όπου όμως οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 19 τοις εκατό των βουλευτών και το 18 τοις εκατό των υπουργών».

Καταλήγοντας σημειώνει ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για την επίτευξη της παγκόσμιας ισότητας των φύλων και πως ο ΟΗΕ πρέπει να εξακολουθήσει να βοηθά, ηγούμενος της προσπάθειας.

ΚΥΠΕ: Αποστόλης Ζουπανιώτης – Νέα Υόρκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: