Με ‘κακό ποδαρικό’ ξεκίνησε το 2016 το Χρηματιστήριο ΝΥ: Κάτω 276 μονάδες




Οι φόβοι για σοβαρή ύφεση στην κινεζική οικονομία είχαν σαν αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να κάνει “κακό ποδαρικό” το 2016, με τους δείκτες του να σημειώνουν πτώση γύρω στο 1,6%. Προηγήθηκε δραματική πτώση των μετοχών στην Κίνα -όπου οι χρηματιστηριακές συναλλαγές διακόπηκαν για πρώτη φορά – και τις χρηματαγορές της Ασίας, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης που ανέφερε ότι ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας συρρικνώθηκε στα τέλη του 2015.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones της Νέας Υόρκης που έφτασε να χάνει 467, πέφτοντας κάτω από τις 17.000 μονάδες, τελικά απώλεσε 276 μονάδες, κάνοντας το χειρότερο ξεκίνημα χρονιά, μετά το 2008. Απώλειες 1,5% για τον S&P 500 και 2,1% για το Nasdaq.

Πέραν της απογοητευτικής έκθεσης για την Κίνα, στην αρνητική αντίδραση των αγορών επέδρασαν και οι επιπτώσεις των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων στην τιμή του πετρελαίου.

Πάντως, οι αναλυτές θεωρούν αναμενόμενη την αντίδραση, καθώς η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και το γεγονός ότι η μεταποιητική δραστηριότητα σημείωσε πτώση για δέκατο συνεχή μήνα, δείχνει πως η προσαρμογή της κινεζικής οικονομίας από τον εξαγωγικό της προσανατολισμό στην κάλυψη των εσωτερικών αναγκών, αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας προέρχεται από εγχώριους παράγοντες και μόνο το 10–15% από εξωγενείς, οι κραδασμοί της κινεζικής οικονομίας δεν θεωρούνται ικανοί να ρίξουν της αμερικανική σε ύφεση.

Τα μεγάλα ερωτήματα ωστόσο είναι τι θα συμβεί στις ασιατικές και ευρωπαϊκές χρηματαγορές, καθώς ένα κύμα πωλήσεων διεθνώς θα επηρεάσει και τα αμερικανικά χρηματιστήρια. Μετά από ένα νευρικό ξεκίνημα στην Ασία, οι τιμές των μετοχών κάλυψαν τις πρωινές ζημιές και κινούνται με θετικό πρόσημο.

ΚΥΠΕ – Αποστόλη Ζουπανιώτη – Νέα Υόρκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: