Κόντρα μεταξύ των εργοδοτικών φορέων για την συμφωνία με Τσίπρα




Αντιπαράθεση μεταξύ των εργοδοτών προκαλεί η κατ΄αρχήν συμφωνία με την κυβέρνηση για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, διαφοροποιήθηκε ανοιχτά από τη στάση που κράτησαν οι εργοδοτικές οργανώσεις στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και δήλωσε ότι διαφωνεί με την αύξηση των εισφορών, ενώ στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αφήνουν να εννοηθεί ότι υπήρξε «πολιτική παρέμβαση» για τη συμφωνία.
Κόντρα εργοδοτών για την αύξηση των εισφορών

Ο πρόεδρος της Κεντρικής ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, τόνισε ότι το σύνολο της αγοράς διαφωνεί με αυτή την αύξηση και σε σημερινή του δήλωση επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Η επιμελητηριακή κοινότητα και ο επιχειρηματικός κόσμος είναι αντίθετοι με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως άλλωστε και με κάθε άλλο μέτρο που αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια απομειώνει την ανταγωνιστικότητά τους και της ελληνικής οικονομίας κατ’ επέκταση. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων, αλλά αντίθετα, πρέπει να συνδυαστεί και με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο αλλά και με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας…».

Μιλώντας το πρωί στον Σκάι, ο Κ. Μίχαλος ήρθε σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος φάνηκε ότι έδωσε χθες τη συγκατάθεσή του στην οριακή αύξηση των εισφορών ώστε να μην μειωθούν οι συντάξεις.

«Η βάση συζήτησης και η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού συστήματος από τον υπουργό, τον κ. Κατρούγκαλο, είναι σε λανθασμένη πορεία» υπογράμμισε ο Κ. Μίχαλος, ενώ από την πλευρά του, ο Β. Κορκίδης επεσήμανε:
«Δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε το χατίρι οποιουδήποτε κόμματος και να μπούμε σε κομματικές αντιπαραθέσεις για το ασφαλιστικό. Μας ξεπερνάει όλους το ασφαλιστικό»

«Δεν κάνουμε κανένα χατίρι σε κανένα κόμμα. Υπερβαίνει τις κομματικές ταυτότητες. Είναι ένα εθνικό θέμα», απάντησε ο Κ. Μίχαλος.

Ο Β. Κορκίδης ανέφερε ότι δέχθηκε τηλέφωνα από κάποιους που του είπαν: «Καλά, εσύ Νέα Δημοκρατία πας και συζητάς το ασφαλιστικό και βάζεις πλάτη;».

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το ΠΑΣΟΚ «βλέπουν» υπόγειες πολιτικές διαδρομές πίσω από τη θετική στάση των εκπροσώπων εργοδοτικών οργανώσεων προς τα σχέδια της κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του στον Σκάι, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς οι κ. Κορκίδης, Φέσσας και Ανδρεάδης παρασύρθηκαν από την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από τον κ. Τσίπρα. Εδώ είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας τους τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί».

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει πολιτική παρέμβαση για τη συμφωνία κυβέρνησης εργοδοτών και αναρωτιέται ποιος είναι ο «κουμπάρος».

«Κυβέρνηση και εργοδότες συμφώνησαν την αύξηση εισφορών των εργαζομένων ερήμην τους! Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν ήταν παρούσα. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιστήμονες ήταν απόντες. Άραγε ποιος είναι ο κουμπάρος της συμφωνίας. Το ειδύλλιο καλά κρατεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης.

Έθνος, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: