Κυπριανού: ” Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία”




«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται οποιαδήποτε μετακίνηση. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία».

Αυτή την απάντηση έδωσε από την Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕλ Άντρος Κυπριανού, ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου Σελίμ Γενέλ στο πλαίσιο της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι «από την συμφωνημένη λύση του Κυπριακού θα προκύπτει μία νέα χώρα, ομοσπονδιακή. Δεν θα είναι Κυπριακή Δημοκρατία»

«Η όποια συμφωνία», τόνισε ο κ. Κυπριανού, «θα αφορά ενωμένο κράτος που θα συνιστά μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μπορεί να μην ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το ενωμένο κράτος θα συνιστά μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σίγουρα δεν πρόκειται να διαλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο».

Μία ημέρα πριν αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη όπου θα έχει συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τον οποίο προσεκλήθη, ο κ. Κυπριανού είχε στην Αθήνα μία «παραγωγική» αλλά «αυτονόητη και απαραίτητη» συνάντηση, όπως είπε, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

«Θεωρήσαμε σκόπιμο να συντονιστούμε με το ελληνικό ΥΠΕΞ, ιδιαίτερα στα σημεία που θα έχει σημαίνοντα ρόλο η Ελλάδα, αυτά της ασφάλειας, των εγγυήσεων και άλλα συναφή», δήλωσε εξερχόμενος από το γραφείο του κ. Κοτζιά, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αλληλοενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων.

«Τώρα μεταβαίνουμε στην Κωνσταντινούπολη με πιο ολοκληρωμένες απόψεις για τις συζητήσεις που θα έχουμε με την Τουρκία» σημείωσε και προσέθεσε: «Η συζήτηση με τον υπουργό κινήθηκε στα ίδια πλαίσια με τον κ. Αναστασιάδη, και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, γιατί αυτό δείχνει την ταυτότητα των απόψεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων των δύο χωρών για όλα αυτά τα θέματα».

Σ. Αραβοπούλου, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: