Κινήσεις και αποφάσεις για Ενέργεια και εντατικοποίηση των συζητήσεων στο Κυπριακό




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σε δυο πεδία θα κινηθούν σημαντικές εξελίξεις την περίοδο αυτή, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια των διεργασιών που διαδραματίσθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Νταβός. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, νέες και αρκούντως σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στα ενεργειακά ενώ στη Λευκωσία μεταφέρεται εκ νέου το σκηνικό για το Κυπριακό.

Στο θέμα της ενέργειας αναμένονται κινήσεις τόσο από την Κυπριακή Δημοκρατία, που αφορούν την υλοποίηση των σχεδιασμών της, όσο και από τις εταιρείες που φαίνεται να πιέζουν ώστε να δραστηριοποιηθούν περαιτέρω στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας.

Όπως πληροφορούμαστε, υπάρχουν συνεννοήσεις με όλους τους παίκτες, που δραστηριοποιούνται ή προτίθενται να πράξουν τούτο στη συνέχεια και αναμένονται σύντομα αποτελέσματα. Παράλληλα, υπάρχουν συζητήσεις και με άλλα κράτη.

Στην Τριμερή Συνόδο κορυφής (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ), που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Λευκωσία, αναμένεται να προκύψει αποτέλεσμα που θα αφορά κατά κύριο λόγο τα ενεργειακά. Αυτό αναμένεται να διαφανεί και σε διμερές επίπεδο (Κύπρος- Ισραήλ) και σε τριμερές.

Την ίδια ώρα, γίνονται κινήσεις για διεύρυνση των συνεργασιών. Πέραν από τη σταθερή συνεργασία με την Αίγυπτο και τις πρώτες κινήσεις που έγιναν με την Ιορδανία, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, υπάρχει πρόθεση για να υπάρξει επέκταση και πέραν της Ανατολικής Μεσογείου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη μια χώρα της Ε.Ε., μεσογειακή, θέλει να ενταχθεί στις τριμερείς με Ισραήλ και Αίγυπτο ή σε οποιοδήποτε άλλο σχήμα προκύψει. Περαιτέρω, η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεννόηση με βαλκανικές χώρες για επέκταση των συνεργασιών. Γίνεται λόγος για την Βουλγαρία. Όλο αυτό το σκηνικό θα διαμορφώσει νέα δεδομένα στην περιοχή και θα επηρεάσει σημαντικά και την Κύπρο. Όπως ανέφερε ενημερωμένη πηγή, η Λευκωσία θα προχωρήσει τους σχεδιασμούς της στα ενεργειακά και στα θέματα των περιφερειακών συνεργασιών, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Είναι προφανές μετά τη συνάντηση στο Νταβός μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, πως οι συζητήσεις θα συνεχισθούν με εντατικούς ρυθμούς στη Λευκωσία. ‘Έχει ξεκαθαρίσει πως τα άτυπα χρονοδιαγράμματα για συμφωνία και δημοψηφίσματα το Μάρτιο έχουν ξεπερασθεί και πως τώρα οι εξελίξεις, χωρίς να μειώνεται ο ρυθμός, μεταφέρονται για μετά τις βουλευτικές εκλογές με κορύφωση το Σεπτέμβριο.

Είναι σαφές πως ο στόχος είναι όπως καλυφθεί απόσταση, στους επόμενους μήνες,  στα λεγόμενα ακανθώδη θέματα καθώς και να συζητηθούν όσα κεφάλαια δεν έχουν ακόμη ανοίξει. Με βάση το τετρασέλιδο έγγραφο που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κοινή συνάντηση, προκύπτει ότι υπάρχει αρκετός δρόμος να διανυθεί.

Στόχος της ε/κ πλευράς είναι να δοθεί βάρος στη συζήτηση, παράλληλα και σε συνδυασμό του εδαφικού και του περιουσιακού. Αν και έχει αρχίσει η συζήτηση των κριτηρίων επί του εδαφικού, ο Ακιντζί ενώπιον του Γ.Γ. του ΟΗΕ επανέλαβε πως το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο τέλος της διαδικασίας. Θέση με την οποία διαφώνησε ο Πρόεδρος. Από τη συζήτηση των κριτηρίων, που άρχισε πρόσφατα, προκύπτουν διαφωνίες. Η βασική θέση της τουρκικής πλευράς είναι πως θα πρέπει να επηρεασθούν όσο λιγότεροι άνθρωποι γίνεται από πιθανές μετακινήσεις, ως αποτέλεσμα των εδαφικών αναπροσαρμογών. Προσέγγιση που παραπέμπει στην πάγια τουρκική θέση πως δεν επιθυμεί η τουρκική πλευρά επιστροφή εδαφών, αλλά περιορισμένες αναπροσαρμογές.

Είναι σαφές, πάντως, ότι  διεθνείς παίκτες θα επιχειρήσουν να συζητήσουν αυτή την περίοδο με την Άγκυρα το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ένα κεφάλαιο, το οποίο αν και δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, απασχολεί πέραν των εμπλεκόμενων, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., αλλά και ισχυρούς διεθνείς παράγοντες.

Το Λονδίνο εξουδετέρωσε πιθανό ρόλο του

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ προκαλεί στη Λευκωσία η πραγματοποίηση της συνάντησης του Πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο Νταβός της Ελβετίας, την περασμένη Παρασκευή.

Ο κ. Κάμερον είναι ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης, κράτους, ο οποίος συναντάται με κατοχικό ηγέτη, εκτός βέβαια από τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας. Η κίνηση αυτή, που έγινε σε ένα χώρο, στο οποίο το Λονδίνο δεν φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει άλλες επαφές για το Κυπριακό, προκαλεί πολλά ερωτήματα.

Δεν έγινε γνωστό μέχρι χθες πώς θα ενεργήσει η Λευκωσία σε σχέση με  την εξέλιξη αυτή, όμως είναι σαφές πως με την κίνηση αυτή του Λονδίνου, που αφορά επαφές στο υψηλότερο επίπεδο με το κατοχικό καθεστώς, το καθιστά ως μη αντικειμενικό παίκτη στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Σε μια κρίσιμη στροφή, στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό, το Λονδίνο εξουδετέρωσε με τις ενέργειες του πιθανό ρόλο που θα επιδίωκε να διαδραματίσει.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός έδωσε την καλύτερη πάσα στην τουρκική πλευρά, που μεθοδικά και συστηματικά επιχειρεί να αναβαθμίσει το κατοχικό καθεστώς. Η βρετανική πλευρά διαβεβαιώνει, πάντως, ότι ήταν «μια απλή χειραψία» και πως δεν έγινε καμία επί της ουσίας συνάντηση. Εάν όντως ισχύει αυτό γιατί έγινε τότε η συνάντηση;

Υπενθυμίζεται συναφώς πως τον περασμένο μήνα, είχε επισκεφθεί την Κύπρο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος παράλληλα με τις επαφές του στην Κυπριακή Δημοκρατία επισκέφθηκε και τα κατεχόμενα και είχε συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Σημειώνεται πως το Λονδίνο ελέγχεται,  με την κίνηση στο Νταβός, για το γεγονός ότι αναβάθμισε τις δικές του επαφές με το κατοχικό καθεστώς.

Προκαταρκτικές επαφές με Ε.Ε. για γλώσσα

ΑΡΧΙΣΑΝ στις Βρυξέλλες προκαταρκτικές επαφές της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Κομισιόν για το θέμα που εγέρθηκε για να καταστεί η τουρκική γλώσσα επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως πληροφορούμαστε, το θέμα συζητήθηκε σε υπηρεσιακό επίπεδο για να υπάρξει μια πρώτη αντίδραση των Βρυξελλών. Επίσημο αίτημα από τη Λευκωσία δεν κατατέθηκε  καθώς το θέμα μελετά η Γενική Εισαγγελία. Το αίτημα, με βάση την ακολουθούμενη πρακτική, θα διαβιβασθεί, όταν και όποτε όλα θα ετοιμαστούν, με επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Όπως αποκάλυψε ο «Φ», στις αρχές Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στις Βρυξέλλες και για το σκοπό αυτό, οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Ενόψει αυτής της επίσκεψης έγιναν και οι προκαταρκτικές επαφές στην έδρα της Ε.Ε. Σημειώνεται συναφώς πως όταν τέθηκε αμέσως μετά την ένταξη μας στην Ένωση, το 2004,  το θέμα από πλευράς της Λευκωσίας, δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση από πλευράς των Βρυξελλών. Κυρίως λόγω του οικονομικού κόστους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: