Κενά στην αντιμετώπιση της επιδημίας γρίπης καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτές




Έντονη ανησυχία εκφράζει ο ΙΣΑ για την υγειονομική θωράκιση της χώρας, απέναντι στην επιδημία της γρίπης που έχει ήδη ξεκινήσει, με 6 άτομα μέχρι στιγμής να έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές, ενώ 35 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος κάνει λόγο για σοβαρές ελλείψεις και επισημαίνει ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν υπήρξαν εκστρατείες ενημέρωσης, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, με αποτέλεσμα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Την ίδια ώρα, όπως τονίζει, το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, με τις δομές τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Προβλέπει δε ότι η αναμενόμενη εμφάνιση περιστατικών με βαριές επιπλοκές, θα επιβαρύνει σημαντικά τις υπάρχουσες δομές που λειτουργούν οριακά.

Ακόμη ο ΙΣΑ εξηγεί ότι, παρά το γεγονός ότι η επιδημία της γρίπης ήταν αναμενόμενη, το υπουργείο Υγείας δεν είχε πάρει εγκαίρως μέτρα για την εξασφάλιση επιπλέον κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα το τελευταίο χρονικό διάστημα να αυξηθεί δραματικά η λίστα αναμονής -είχε φτάσει τους 70 ασθενείς την ημέρα. Μάλιστα κάποιοι άφησαν την τελευταία τους πνοή περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι, όπως καταγγέλλει ο ΙΣΑ.

Για το θέμα των ελλείψεων σε κρεβάτια ΜΕΘ ανακοίνωση εξέδωσαν και οι νοσηλευτές που αναφέρουν ότι επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι τους για περισσότερους θανάτους στις υποστελεχωμένες ΜΕΘ, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο ασθενούς στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) Δημήτρης Σκουτέλης «δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας και όσο λιγοστεύουν οι κλίνες ΜΕΘ τόσο περισσότεροι συνάνθρωποί μας θα πεθαίνουν», ενώ με δήλωση του ο γγ της ΕΝΕ Αριστείδης Δάγλας τονίζει ότι «το πρόβλημα στις ΜΕΘ, εντοπίζεται ξεκάθαρα στην υποστελέχωση των Μονάδων από νοσηλευτές. Πρέπει το συντομότερο δυνατόν η Πολιτεία να προχωρήσει σε προσλήψεις συναδέλφων μας».

Μ.Κεφαλογιάννης, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: