Καλές εντυπώσεις άφησε στους ομογενείς η Πρέσβειρα Καθλίν Αν Ντόχερτι




Ικανοποίηση για τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Καθλίν Αν Ντόχερτι, εξέφρασαν ηγετικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Η συνάντηση διήρκεσε μια περίπου ώρα και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Με εντυπωσίασε ότι παρά το λίγο χρονικό διάστημα που ασκεί τα καθήκοντά της, γνωρίζει όλα τα θέματα», είπε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ.

Παρόντες επίσης στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, Κώστας Τσέντας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Εντι Ζεμενίδης και από την Ενιαία Συντονιστική Προσπάθεια ο Άντι και ο Μάικ Μανάτος.

Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα ενημέρωσε τους ομογενείς για το πώς βλέπει η Ουάσιγκτον την παρούσα φάση των συνομιλιών, αλλά και για τις επαφές που είχε στο Κογκρέσο με επιφανή μέλη, για θέματα εξασφάλισης πόρων για τη χρηματοδότηση της λύσης.
«Της επισημάναμε ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Τουρκία. Γιατί ανεξάρτητα από το καλό κλίμα στις συνομιλίες και τις σχέσεις Αναστασιάδη – Ακιντζί, φτάνοντας στα κρίσιμα θέματα του περιουσιακού, το εδαφικού, της ασφάλειας και εγγυήσεων, αυτή που θα πρέπει να δώσει απαντήσεις είναι η Τουρκία», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Φίλιπ Κρίστοφερ.

Πρόσθεσε ότι οι ομογενείς ξεκαθάρισαν στην κ. Ντόχερτι πως δεν εμπιστεύονται ότι η Τουρκία θα αλλάξει τη γνωστή της στάση στα θέματα αυτά και τόνισαν ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε η συζήτησή τους να γίνει την τελευταία στιγμή και να αναμένουν ότι οι Ελληνοκύπριοι υπό πίεση θα δεχθούν να τεθεί σε δημοψήφισμα μία λύση η οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει αποδεκτή.
Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα διαβεβαίωσε ότι αντιλαμβάνονται τη σημασία της Τουρκίας και ότι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της HALC, Έντι Ζεμενίδης δήλωσε εντυπωσιασμένος με την κατανόηση από μέρους της Αμερικανίδας Πρέσβειρας κάθε πτυχής των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού, των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου και των προοπτικών για μια επανενωμένη Κύπρο.

«Είναι σαφώς προσηλωμένη στην υποστήριξη της υπό κυπριακή ηγεσία διαδικασίας και γνωρίζει ότι οποιαδήποτε λύση η οποία θα φαίνεται ότι πάει να επιβληθεί θα αποτύχει. Είναι καλή ακροάτρια και ενώ δεν είναι η πρώτη πρέσβειρα που άκουσε τις απόψεις της κοινότητας, αναγνώρισε το ρόλο της κατά πολύ επαγγελματικό και καθησυχαστικό τρόπο».

Ο κ. Ζεμενίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό, το γεγονός ότι η κ. Ντόχερτι συμφωνεί πως η μεγαλύτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη δημιουργία μιας βιώσιμης λύσης  του Κυπριακού και στο τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα της επανένωσης.
«Με ενθάρρυνε επίσης το επίπεδο της εμπλοκής της με συμμάχους μας στο Κογκρέσο», πρόσθεσε ο κ. Ζεμενίδης.

Οι παράγοντες της Ομογένειας είχαν επίσης συναντήσεις στην Ουάσιγκτον με τους βουλευτές Στίβ Ίσραελ και Έλιοτ Ένγκελ, αντιπροσωπεία της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) και του Αμερικανο-Ισραηλινού λόμπι.

ΚΥΠΕ Αποστόλης ΖουπανιώτηςΗΠΑ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: