Υποπτος ισχυρισμός Ταλάτ: Μέχρι τον Μάρτιο είναι δυνατόν να υπάρξει λύση




Όλα είναι έτοιμα στην Κύπρο για τη λύση, πιστεύω ότι μέχρι τον Μάρτιο είναι δυνατόν να υπάρξει λύση, δήλωσε ο πρώην κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Τζιχάν, χωρίς βεβαίως να λέει ότι μέχρι της στιγμής η κατοχική δύναμη δεν έχει κάνει την παραμικρή υποχώρηση.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος για να πάνε σε δημοψήφισμα οι δύο πλευρές, αν και η ελπίδα του είναι να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τον Μάρτιο. “Αν υπάρξει συμφωνία, το δημοψήφισμα μπορεί να γίνει αργότερα”, είπε ο πρώην κατοχικός ηγέτης, προσθέτοντας ότι θα αναβληθούν οι εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετά θα γίνουν τα δημοψηφίσματα.

Ανέφερε ακόμη ότι στο προηγούμενο δημοψήφισμα οι δύο πλευρές κλήθηκαν να εγκρίνουν ένα έγγραφο έξι χιλιάδων σελίδων, ωστόσο αυτή τη φορά είναι άγνωστο ακόμη τι θα κληθούν να εγκρίνουν, αν δηλαδή θα εγκρίνουν και τις προσθήκες ή μόνο τις βασικές συμφωνίες. Σύμφωνα με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αν μέχρι τον Μάρτιο είναι έτοιμα τα βασικά έγγραφα στη συνέχεια θα μπορούν οι πλευρές να ετοιμάσουν και τα υπόλοιπα σημαντικά έγγραφα, ενώ το δημοψήφισμα μπορεί να γίνει και αργότερα. “Τα σημαντικά βασικά έγγραφα μπορεί να υποβληθούν σε δημοψήφισμα ενώ πιστεύω ότι τα πρόσθετα έγγραφα μπορεί να μην χρειάζεται να υποβληθούν σε δημοψήφισμα από την πρώτη μέρα”, είπε ο πρώην κατοχικός ηγέτης.

Είπε ακόμη ότι για τη λύση είναι σημαντικός και ο διεθνής παράγοντας, προσθέτοντας ότι οι ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ θα συμβάλει θετικά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού επειδή οι Ελληνοκύπριοι θα είναι πιο θετικοί για τη λύση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: