Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 η Τρίπολη




Τοποθετώντας στο επίκεντρο τον Πολιτισμό ως όχημα αναπτυξιακής προοπτικής και υπό τη σκέπη μιας ισχυρής Κεντρικής Ιδέας, τον Αρκαδισμό, ο Δήμος Τρίπολης προχωρά σταθερά στην κούρσα των υποψηφιοτήτων για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

Ας μην ξεχνάμε ότι το έτος 2021 έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους του Έλληνες, καθώς εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την ένδοξη ελληνική επανάσταση. Πόσο μάλλον για τους Αρκάδες και την Αρκαδία που αποτέλεσε εστία του πολέμου, με την Τρίπολη να είναι η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε.

Με σύνθημα το In Arcadia, η TRIPOLIS-ARCADIA 2021 μας καλεί σε μια συνάντηση του ευρωπαϊκού ουμανισμού με τις αρετές και το ήθος του Αρκαδικού Ιδεώδους, στη βάση των κοινών ευρωπαϊκών οραμάτων, αρχών και αξιών, που υπηρετούν τη συμφιλίωση των λαών για μια δημοκρατική και κοινωνικά αλληλέγγυα Ευρώπη.

Η Αρκαδία είναι τόπος μυθικός, φορέας ελληνισμού και συνιστώσα πολιτισμού, με προικισμένο γεωφυσικό περιβάλλον και όνομα ξακουστό, γεμάτο συμβολισμούς που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του, αποδεικνύοντας τη διαχρονική του αντοχή και αξία στο πέρασμα των αιώνων.

Ο Αρκαδισμός αποτέλεσε και αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης, καταλαμβάνοντας τη σκέψη και τη φαντασία πολλών διανοουμένων και καλλιτεχνών σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η ευρωπαϊκή και παγκόσμια απήχησή του είναι αξιοσημείωτη, ασκώντας γοητεία και έλξη στον δυτικό πολιτισμό. Είναι συνάμα ένα διαχρονικό και σύγχρονο κίνημα που συνυφαίνει την τέχνη, την επιστήμη, τον φιλοσοφικό στοχασμό, το κοινωνικό όραμα και μια βιώσιμη και αειφόρο στάση ζωής. Μια Ευ-τοπία.

Η TRIPOLIS-ARCADIA 2021 πλαισιώνεται από αξιόλογους ανθρώπους, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή, τον κ. Νίκο Μανωλόπουλο, Σύμβουλο Διοίκησης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Οργανισμών και τ. Διευθυντή Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, και μια εξέχουσα Επιτροπή Διεκδίκησης, αποτελούμενη από έντεκα λαμπρές προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, με επικεφαλής το σκηνοθέτη κ. Κώστα Γαβρά.

  • Μίκης Θεοδωράκης, Μουσικοσυνθέτης
  • Θανάσης Βαλτινός, Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών
  • Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας
  • Άγγελος Δεληβορριάς, τ. Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη
  • Καίτη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Unesco
  • Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ηθοποιός
  • Μαρία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια Γενναδείου Βιβλιοθήκης
  • Παντελής Σκαγιάννης, Καθηγητής Πολιτικής Υποδομών
  • Αγλαΐα Αρχοντίδου Αργύρη, Διευθύντρια Μουσείου Πόλεως των Αθηνών

Το ταξίδι, λοιπόν, της TRIPOLIS – ARCADIA 2021 έχει ήδη ξεκινήσει με τους πλέον ευνοϊκούς οιωνούς και με τον ανθρώπινο παράγοντα, το έμψυχο δυναμικό της υποψηφιότητας, να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Πρόκειται για κοινωνικοοικονομικούς και πολιτιστικούς φορείς, συλλόγους και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες πολιτών και ομάδες κοινωνικής δράσης, προσωπικότητες διεθνούς αναγνώρισης, αλλά και απλούς πολίτες, που συντάχθηκαν οδηγοί και συνοδοιπόροι απέναντι σε αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα. Όλοι αυτοί συγκροτούν ένα δυναμικό δίκτυο Εθελοντών, εκπροσωπώντας το πιο ενεργό και ευαισθητοποιημένο κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών.

Έτσι προχωρά η TRIPOLIS-ARCADIA 2021, προσγειωμένη στο παρόν και με το βλέμμα της στραμμένο στο μέλλον, στέλνοντας το δικό της μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Να συναντηθούμε ξανά και να ανακαλύψουμε πτυχές της πολιτιστικής μας ποικιλομορφίας. Να δούμε με νέα ματιά και να προστατεύσουμε την κοινή μας ιστορία και τις αξίες που μοιραζόμαστε. Να τιμήσουμε το ρόλο μας ως κληρονόμοι και συνεχιστές του κοινού Ευρωπαϊκού μας Πολιτισμού.

Περισσότερα στο www.tripolisarcadia2021.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: