Οι Lumen Drones στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών




Το μουσικό πρότζεκτ τριών σπουδαίων μουσικών της σύγχρονης νορβηγικής post rock και φολκ μουσικής σκηνής την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στις 21:00 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Οι Lumen Drones ήταν μέχρι πρόσφατα ένα καλά κρυμμένο μυστικό της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής της Νορβηγίας

Πήραν μορφή όταν ο Nils Økland, φολκ μουσικός και δεξιοτέχνης του παραδοσιακού νορβηγικού βιολιού Hardanger, συνάντησε σε ένα φεστιβάλ στη Νορβηγία τον κιθαρίστα Per Steinar Lie και τον ντράμερ Ørjan Haaland των Low Frequency in Stereo, μιας μπάντας με πέντε άλμπουμ και διεθνή καριέρα, από τις κορυφαίες στο lo-fi post-rock ήχο. Μετά από προτροπή του σημερινού τους μάνατζερ, έπαιξαν για πρώτη φορά μαζί σε μια φιλανθρωπική συναυλία για τα θύματα του σεισμού στην Αϊτή σε ένα τοπικό φεστιβάλ στη Νορβηγία.

Ο ήχος τους είναι έντονα λυρικός και νοσταλγικός, με μια DIY προσέγγιση που δανείζεται στοιχεία από τη βρετανική post-punk της δεκαετίας του 1980, και αναφορές σε γκρουπ όπως οι Doors, οι Sonic Youth, οι Durutti Column, αλλά και στην τζαζ του Dave Pike. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τη μουσική τους ψυχεδελική drone.

Ανά στιγμές, τα ατμοσφαιρικά ηχοτοπία τους ταιριάζουν ιδανικά στη neo-noir αισθητική ταινιών όπως το Lost Highway του David Lynch, ενώ κινούνται άφοβα σε μουσικά μονοπάτια όπως o θόρυβος, ο μινιμαλισμός και η multi-folk, για να συνθέσουν συναρπαστική μουσική σε όλη αυτή την ετερόκλητη διαδρομή. «Οι Lumen Drones ακούγονται σαν το έργο μιας ομάδας μουσικών, που είναι εξίσου αφοσιωμένοι στην τέχνη τους και στην πρόθεσή τους να εξερευνήσουν όλον αυτόν το θόρυβο που φτιάχνουν μαζί, και αυτό είναι που τους κάνει ένα πανέμορφο συγκρότημα», γράφει γι’ αυτούς πολύ εύστοχα το περιοδικό Blurt.

Nils Økland: βιολί Hardanger
Per Steinar Lie: κιθάρες
Ørjan Haaland: τύμπανα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: