Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η απεργία των γιατρών την Δευτέρα, η συνάντηση ΠτΔ και Ακιντζί και τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες, οι εξελίξεις με το ενδεχόμενο άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων, η κατάσταση στο Κτηματολόγιο , η υπόθεση της Focus και η κράτηση του ζεύγους που ξάφριζε τραπεζικές θυρίδες είναι τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Οι γιατροί κλείνουν τα νοσοκομεία για 6 ώρες” και αναφέρει ότι οι γιατροί του δημοσίου διαμαρτύρονται για την συζήτηση για πρόταση νόμου για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 68. Αλλού γράφει ότι οι ηγέτες συμφώνησαν τα επόμενα βήματα και ότι τον Φεβράρη θα γίνουν δύο συναντήσεις. Επίσης η “Α” αναφέρεται σε απόφαση του Δικαστηρίου που έκρινε ασύμβατη την ιδιότητα του μέλους της ΚΕ του ΔΗΚΟ για τον Χρ. Τσίγκη με εκείνη του μέλους της ΕΠΑ και μετά την εξέλιξη ο κ. Τσίγκης παραιτήθηκε από την ΕΠΑ.

“Δάνειο της FOCUS έγινε μετοχές για τον Ζολώτα” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η “Σημερινή” που αναφέρεται σε έγγραφο της αμερικανικής επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ενέργειες της Λαϊκής λίγες βδομάδες προτού η Λαϊκή ζητήσει στηρίξη 1,8 δις από το κράτος. Σε άλλο ρεπορτάζ γράφει ότι παραλύει η δημόσια υγεία για το όριο αφυπηρέτησης. Επίσης η “Σ” αναφέρεται στο διάλογο που αρχίζει την ερχόμενη βδομάδα μεταξύ των συντεχνιών της Cyta και του ΔΣ για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού.

Υπό τον τίτλο “Κλατάρει το Κτηματολόγιο” στεγάζει το κύριό του θέμα ο “Φιλελεύθερος” που αναφέρει ότι χιλιάδες συσσωρευμένες υποθέσεις ταλαιπωρούν τους πολίτες με το Κτηματολόγιο να κάνει λόγο για έλλειψη προσωπικού και την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου να μελετά αύξηση της αποδοτικότητας. Αλλού αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο που ενημερώθηκε για την τριμερή και τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Σε άλλο ρεπορτάζ ο “Φ” αναφέρει ότι το ΣτΕ ανησυχεί για τον Ακάμα και ότι κλιμάκιο έρχεται στην Κύπρο για συναντήσεις και επιτόπια αξιολόγηση.

“Νυστέρια κάτω από Δευτέρας μέχρι νεωτέρας” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της “Χαραυγής” που γράφει ότι η πρόταση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης των γιατρών πυροδότησε απεργιακά μέτρα τα οποία ενδεχομένως να κλιμακωθούν. Αλλού αναφέρει πως πέραν της Τοτάλ που ζητά παράταση έξι μηνών για παραμονή στο λιμάνι Λάρνακας, και η ΕΝΙ ζητά άλλους 12 μήνες. Επίσης η “Χ” γράφει ότι ο ΥΠΟΙΚ έστειλε γραπτή επιστολή -δέσμευση στο ΔΝΤ για ιδιωτικοποίηση της CYTA και ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει μόλις η Βουλή ψηφίσει τα νομοσχέδια.

““Βig Brother” στις Βάσεις στο Τρόοδος“ τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η “Cyprus Mail” που αναφέρει ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί παρακολουθούσαν την Ισραηλινή αεροπορία το 1998 από τις βάσεις στο Τρόοδος, με βάση έγγραφα που διέρρευσαν από τον πρώην κατάσκοπο των ΗΠΑ Εντουαρτ Σνόουντεν. Αλλού αναφέρει ότι το ζεύγος που ξάφριζε τραπεζικές θυρίδες τέθηκε υπό κράτηση. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφορά γίνεται στην απεργία των γιατρών την Δευτέρα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: