Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η οικογενειακή τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή της Ξυλοφάγου, το θέμα των καταστημάτων που παρά τη νομοθεσία άνοιξαν την Κυριακή, η επόμενη δόση του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια” στο κύριό της θέμα με τίτλο “45 μέρες κρίνουν δόση 400 εκατ.” γράφει ότι κρίσιμες είναι οι επόμενες 45 μέρες για την έκβαση του κυπριακού προγράμματος στήριξης και ότι στο Eurogroup του Φεβρουαρίου θα κριθεί όπως όλα δείχνουν η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Η `Α` γράφει επίσης και για την τραγωδία στη θάλασσα της Ξυλοφάγου όπου ανασύρθηκε νεκρός 39χρονος και συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό του 65χρονου πατέρα του. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην ποινή φυλάκισης 16 χρόνων σε 34χρονο αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς για υπόθεση 96 κιλών κοκαϊνης που εντοπίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο στην περιοχή της Μουτταγιάκας.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Οικογενειακή τραγωδία συγκλονίζει το παγκύπριο” γράφει ότι στη θαλάσσια περιοχή της Ξυλοφάγου εντοπίστηκε χθες το πτώμα του Δημήτρη Δημητρίου Μάστρου, ηλεκτρολόγου στο επάγγελμα, και πατέρα δύο παιδιών, που είχε πάει την Κυριακή μαζί με τον πατέρα του Λάμπρο Μάστρου για ψάρεμα και ότι ο 65χρονος εξακολουθεί να αγνοείται από προχθές. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρει ότι συνεχίζεται εδώ και πέντε μέρες η παροχή ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα από την Κυπριακή Δημοκρατία, που ξεκίνησε λόγω βλάβης σε σταθμό παραγωγής στα κατεχόμενα, και ότι το κόστος του ρεύματος θα καταβληθεί κανονικά στην ΑΗΚ. Αναφέρει ακόμη ότι θα ανοίξουν και αύριο Θεοφάνια τα καταστήματα παρά τις καταγγελίες.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο “Λόγια βουλευτή: Ρε τσουλί” γράφει ότι σκηνές χαμαιτυπείου και όχι κοινοβουλευτικής αίθουσας περιγράφει το πόρισμα της Αστυνομίας που αποκαλύπτει σήμερα ολόκληρο ο `Φ` για το γνωστό επεισόδιο μεταξύ του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού και της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Αλλού, γράφει ότι σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε χθες στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος ενόψει ενός δύσκολου – όπως χαρακτηρίζεται – Ιανουαρίου που θεωρείται καθοριστικός για το μέλλον της διαδικασίας. Η εφημερίδα προβάλλει επίσης ρεπορτάζ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων με φρικιαστικές μαρτυρίες κοριτσιών θυμάτων βιασμού το 1974 και ότι η Δημοκρατία θα βοηθήσει τις γυναίκες αυτές για το δράμα που βίωσαν τότε.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο και για ωράριο” αναφέρει ότι απαράδεκτη και καταδικαστέα πρόκληση συνιστά η παραβίαση της νομοθεσίας για το ωράριο των καταστημάτων και ότι ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση αποτελεί η επιμονή της κυβέρνησης να ενεργεί ετσιθελικά και αυθαίρετα εξυπηρετώντας τους μεγάλους του λιανικού εμπορίου σε βάρος των υπολοίπων μικρομεσαίων καταστηματαρχών αλλά και των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο. Αλλού, γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε στο παγκύπριο συνέδριο της ΕΔΟΝ ότι η λύση είναι η μόνη επένδυση στην οποία μπορεί να βασιστεί ο λαός μας. Επίσης, η εφημερίδα γράφει για έντονα καιρικά φαινόμενα που συνεχίζονται, με χαμηλές θερμοκρασίες και χειμωνιάτικο σκηνικό και βροχές για αύριο.

Η αγγλόγλωσση `Cyprus Mail` προβάλλει πρωτοσέλιδα το θέμα των καταστημάτων, κάποια από τα οποία άνοιξαν την Κυριακή παρά τη νομοθεσία και γράφει ότι η Αστυνομία κατήγγειλε 136 καταστηματάρχες παγκύπρια που μπορεί να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου καθώς άνοιξαν σε παραβίαση του νόμου. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι περίπου 10,000 πουλιά φλαμίγκο κατέκλυσαν την αλυκή της Λάρνακας τις τελευταίες μέρες. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνηση του συνδέσμου γονέων στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Αραδίπου, να κληρώσει μεταξύ των δώρων των Χριστουγέννων κουπόνι για κάλυψη εξόδων για την άφιξη στην Κύπρο αλλοδαπής οικιακής βοηθού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: