Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Το Κυπριακό και η τουρκική στάση για τις εγγυήσεις, το γεγονός ότι πολλά καταστήματα άνοιξαν τις πόρτες τους την Κυριακή, η πρόσκληση από Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η αποδοχή της από τον Άντρο Κυπριανού να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, αλλά και η ένταση που επικρατεί μετά την εκτέλεση του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ- Νιμρ στη Σαουδική Αραβία, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πράσινο φως για επαναδιαπραγμάτευση εγγυήσεων» γράφει ότι ο εκπρόσωπος του Ακιντζί σε συνέντευξή του ανέφερε ότι οι εγγυήσεις, οι οποίες για τους Ε/κ αποτελούν απειλή, μπορούν να συζητηθούν ξανά. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ θα επισκεφθεί την Τουρκία εντός Ιανουαρίου με πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ενδεχομένως να έχει συνάντηση και με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Σε άλλο της θέμα η «Α» γράφει ότι τα οστά επτά καταδρομέων του μοιραίου Νοράτλας θα παραδοθούν στις οικογένειές τους στην Ελλάδα και ότι αρχίζουν οι εκταφές και στις στρατιωτικές ζώνες.

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Μικροί – Μεγάλοι αψήφησαν τον νόμο για το ωράριο», γράφει στο κύριο της θέμα ότι εκατοντάδες καταστήματα, μικρά και μεγάλα και υπεραγορές αγνόησαν τη νομοθεσία για απαγόρευση λειτουργίας τις Κυριακές και άνοιξαν κανονικά χθες, εξυπηρετώντας χιλιάδες καταναλωτών και προσθέτει ότι καταγγέλθηκαν 486 καταστηματάρχες, αλλά ουδείς τιμωρήθηκε. Σε άλλο της θέμα η «Σ» κάνει λόγο για διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Κύπρου – Ρωσίας σε σχέση με παρένθετη μητέρα που καταζητείται στην Κύπρο μαζί με ένα βρέφος οκτώ μηνών. Αλλού γράφει ότι έντονες αντιδράσεις σε όλο το σιιτικό Ισλάμ έχει προκαλέσει η εκτέλεση του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ Νιμρ στη Σαουδική Αραβία.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Εγγυήσεις με περιτύλιγμα» και γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η Άγκυρα στέλνει μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας «τον κατάλληλο χρόνο» και ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα εγγυηθεί τους Τ/κ καθώς και ότι η Κυβέρνηση κερδίζει έδαφος στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανάγκη να μην υπάρξουν εγγυήσεις. Αλλού γράφει ότι λίγα λεπτά μετά τη διοχέτευση ηλεκτρικού ρεύματος προς τα κατεχόμενα την παραμονή Πρωτοχρονιάς παρουσιάστηκε διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς την περιοχή του Ακακίου, γεγονός που σύμφωνα με την ΑΗΚ ήταν τυχαίο. Σε άλλο του πρωτοσέλιδο θέμα και κάτω από φωτογραφία από τα χιονισμένα ορεινά χθες ο «Φ» γράφει ότι χιλιάδες ήταν εκείνοι που έσπευσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκυρίακου στα ορεινά για να απολαύσουν το χιόνι.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Στο ψυγείο 350 διώξεις λόγω … Ανώτατου» γράφει στο κύριο της θέμα ότι το Υπουργείο Εργασίας προέβη σε 350 καταγγελίες καταστηματαρχών αλλά οι φάκελοί τους θα παραμείνουν «στο ψυγείο» εν αναμονή της ετυμηγορίας του Ανωτάτου. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα η «Χ» γράφει δίπλα από φωτογραφία από οργισμένη διαδήλωση έξω από την Πρεσβεία της Σ. Αραβίας στην Τεχεράνη ότι με καζάνι που βράζει μοιάζει ο σιιτικός κόσμος διαμαρτυρόμενος για την εκτέλεση του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ- Νιμρ ανάμεσα στους 47 που εκτέλεσε το Ριάντ ως ύποπτους τρομοκράτες. Αλλού γράφει ότι οριστικοποιείται αυτή τη φορά η πρόσκληση προς τον ΓΓ του ΑΚΕΛ από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας για να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και ότι η απάντηση ήταν θετική και αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου PhillipsΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: