Οι “διαβεβαιώσεις” των Τούρκων στον ‘Ανδρο…




Το μήνυμα ότι η Τουρκία στηρίζει τον Μουσταφά Ακιντζί στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, όπου ο Τ/κ ηγέτης έχει την πλήρη ευχέρεια να χειρίζεται τα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του προβλήματος, ενώ η Άγκυρα ενδιαφέρεται περισσότερο για τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, δήλωσε ότι έλαβε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών.

Ανέφερε ακόμα ότι είναι προφανές από τις συζητήσεις του ότι η Τουρκία θέλει να διαδραματίσει ρόλο στα ζητήματα της ασφάλειας με ένα τρόπο διαφορετικό απ’ ότι σήμερα και όπως σημείωσε έχουν αφήσει το περιθώριο να διεξαχθεί ένας διάλογος για να δούμε κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα μιας συμφωνημένης προσέγγισης γύρω από τα ζητήματα αυτά, η οποία θα γίνεται δεκτή και από τις δυο κοινότητες.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από την Κωνσταντινούπολη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η επίσκεψη έχει πετύχει τους στόχους που είχαμε καθορίσει εξ υπαρχής, δηλαδή να συναντηθούμε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ στους οποίους να αναπτύξουμε τις διαχρονικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς όπως έχουν διαμορφωθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.”

Αναπτύξαμε τεκμηριωμένα τις απόψεις μας για τα σημαντικά εκκρεμούντα ζητήματα, είπε και πρόσθεσε πως «ο δεύτερος στόχος ήταν να ακούσουμε από τη δική τους πλευρά πώς τοποθετούνται σε αυτά τα ζητήματα και ενδεχομένως να επιχειρήσουμε να διαγνώσουμε για το τι θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από τις λέξεις τις οποίες διατύπωναν».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, «τα μηνύματα που έχουμε πάρει από αυτή τη συνάντηση, θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν ως ελληνοκυπριακή πλευρά για να διαμορφώσουμε την τακτική, αλλά και τους χειρισμούς ουσίας που θα πρέπει να γίνουν για τη συνέχεια των συζητήσεων στο Κυπριακό. Το πρώτο και σημαντικό μήνυμα που έχουμε πάρει είναι ότι φαίνεται πως κατανοεί η ηγεσία της Τουρκίας πως χωρίς λύση στο Κυπριακό πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ενώ αντιθέτως εάν υπάρξει λύση, η οποία θα γίνεται αποδεκτή και από τους Ε/κ και από τους Τ/κ, θα διαμορφωθούν εντελώς διαφορετικά δεδομένα τα οποία θα της επιτρέψουν να αναζητήσει συνεργασίες έτσι ώστε να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις στην ευρύτερη μας περιοχή».

Ανέφερε ακόμα ότι «ο Τούρκος Πρωθυπουργός μας έχει πει συγκεκριμένα ότι θα ενδιαφέρονταν να υπάρξει μια συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο μετά από τη λύση του Κυπριακού έτσι ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Ένα άλλο μήνυμα που μας έχουν δώσει είναι ότι στηρίζουν τον κ. Ακιντζί στις προσπάθειες που καταβάλλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μας έχει λεχθεί χαρακτηριστικά ότι σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού ο κ. Ακιντζί έχει πλήρη ευχέρεια να τα χειρίζεται και ότι εκείνοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια, δηλαδή τα ζητήματα των εγγυήσεων και της αποστρατιωτικοποίησης, όπως εμείς τα αντιλαμβανόμαστε».

Είναι προφανές από τις συζητήσεις που έχουμε κάνει, συνέχισε, «ότι οι ίδιοι θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στα ζητήματα της ασφάλειας με ένα τρόπο διαφορετικό απ’ ότι σήμερα, έχουν αφήσει το περιθώριο να διεξαχθεί ένας διάλογος, μια συζήτηση για να δούμε κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα μιας συμφωνημένης προσέγγισης γύρω από τα ζητήματα αυτά, η οποία θα γίνεται δεκτή και από τις δυο κοινότητες».

Ερωτηθείς κατά πόσον οι Τούρκοι συζητούν αυτό το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Κυπριανού απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας πως «όλα αυτά τα μηνύματα είναι μηνύματα τα οποία έχουμε πάρει και θα πρέπει να τα δούμε να βρίσκουν χειροπιαστή εφαρμογή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν δεν υπάρξει υλοποίηση όλων αυτών των μηνυμάτων, θα πρέπει να αντιληφθούν και εκείνοι αλλά αντιλαμβανόμαστε και εμείς ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε ό,τι αφορά τη λύση στο Κυπριακό».

Εμείς, συνέχισε, «ξεκαθαρίσαμε από τη δική μας πλευρά ότι μπορεί να υπάρξει λύση μόνο εάν και εφόσον δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέπουν και στις δύο πλευρές να πουν ναι στα δημοψηφίσματα, όταν και εφόσον βέβαια υπάρξει κατάληξη σε μια συμφωνία και καταστήσαμε σαφές ότι ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την όποια λύση. Η λύση πρέπει να ικανοποιεί τις βασικές αρχές τις οποίες έχουμε θέσει και να εντάσσονται βέβαια στο συμφωνημένο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί από το 1977 και έχει επαναβεβαιωθεί μέχρι σήμερα σε πάρα πολλές περιπτώσεις».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι «εκείνο που θέσαμε σε αυτές τις συναντήσεις ήταν οι διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου όπως τις αναπτύξαμε βέβαια κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επιμείναμε σε αυτές τις αρχές. Είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες μεταξύ μας και αυτό φάνηκε και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχαμε».

Σημείωσε ότι «η δική μας η προσέγγιση είναι πως εκεί και όπου υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες, ο τρόπος επίλυσης τους είναι ο διάλογος. Δεν μπορείς με άλλο τρόπο να επιλύσεις τις όποιες διαφορές και διαφωνίες υπάρχουν. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια των διαπραγματεύσεων, να συστηματικοποιηθεί και να γίνει πολύ πιο συγκεκριμένη σε ό,τι αφορά τα εκκρεμούντα ζητήματα, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να επεξεργαστούμε ιδέες, σκέψεις οι οποίες ενώ δεν θα ξεφεύγουν από τις συμφωνημένες αρχές, θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις να υπάρξει συμφωνία στα σημαντικά εκκρεμούντα ζητήματα».

Ανέφερε επίσης ότι σήμερα το πρωί ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συναντήσεις που είχε στην Κωνσταντινούπολη. Πρόσθεσε ότι μίλησε ακόμα και με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ο οποίος μεταβαίνει αργότερα σήμερα στη Κωνσταντινούπολη «όπου αύριο θα έχει ανεπίσημες συναντήσεις και συζητήσεις με τον Τούρκο ομόλογο του. Θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει τα όσα έχουν διαμειφθεί στις συζητήσεις που είχαμε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον Τούρκο ΥΠΕΞ».

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα ότι με τους Τούρκους αξιωματούχους συζήτησε «την επιθυμία μας να διατηρήσουμε μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό, εάν και εφόσον προκύπτουν σημαντικά ζητήματα τα οποία θα θέλαμε να τους διαβιβάσουμε, να υπάρχει αυτή η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και εύχομαι και ελπίζω να μπορέσουμε να έχουμε αυτή την επικοινωνία. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έχει εκφράσει την επιθυμία του να συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις που είχαμε».

Επανέλαβε ότι «κατά την άποψη μας οι στόχοι τους οποίους είχαμε καθορίσει μεταβαίνοντας στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη έχουν ικανοποιηθεί και θεωρούμε ότι τώρα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση να γνωρίζουμε για το πώς χρειάζεται να τύχουν χειρισμού τα διάφορα ζητήματα, έτσι ώστε αν βέβαια υπάρξει δυνατότητα, να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία».
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει η πιθανότητα η Τουρκία να είναι σε θέση να απεμπολήσει τα εγγυητικά της δικαιώματα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε πως «η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει. Τώρα αν μέσα από τις συζητήσεις θα καταλήξει σε τέτοιο συμπέρασμα, εύχομαι και ελπίζω. Εμάς η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη, ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε εγγυήσεις από την Τουρκία και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε μονομερή επεμβατικά δικαιώματα αλλά ούτε και εγγυήσεις από την Τουρκία. Για μας είναι σημαντικό το γεγονός ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν σε αυτό το θέμα».

Ο κ. Κυπριανού κλήθηκε να εξηγήσει χθεσινή του δήλωση σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να κάνουμε και εμείς πολλά για να πείσουμε. Εξήγησε ότι «ο Τούρκος Πρωθυπουργός επαναλάμβανε συνεχώς πως η Τουρκία είναι έτοιμη να εργαστεί για τη λύση και ότι θέλει λύση. Είχα τονίσει χθες ότι αυτό θα πρέπει να φανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν είναι με τα λόγια που φαίνεται κατά πόσον κάποιος είναι έτοιμος να συμβάλει στις προσπάθειες επίτευξης λύσης, αλλά είναι στην πράξη. Από κει και πέρα πρέπει να πείσουμε».

Έφερε ως παράδειγμα το θέμα της ασφάλειας και είπε ότι οι Τούρκοι «έχουν μια άποψη, μια αφετηρία ότι η Τουρκία πρέπει να είναι εγγυήτρια χώρα γιατί οι Τουρκοκύπριοι στο νησί είναι λίγοι σε αριθμό και αυτό τους προκαλεί αισθήματα ανησυχίας. Πρέπει να πείσουμε ότι αυτά τα αισθήματα ανησυχίας μπορεί να καλυφθούν με διαφορετικό τρόπο. Αυτό εννοούσα ότι υπάρχει η δυνατότητα σε τέτοια ζητήματα όταν γεννήσουμε ιδέες να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν».

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε πως θεωρεί «εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι μας έχουν πει με ένα τρόπο αρκετά καθαρό ότι ο κ. Ακιντζί έχει τον καθοριστικό ρόλο στα θέματα της εσωτερικής πτυχής. Μόνο στα θέματα της ασφάλειας θέλουν εκείνοι να έχουν ρόλο και λόγο σε μεγάλο βαθμό. Και βέβαια το γεγονός ότι στα επιχειρήματα τα οποία αναπτύξαμε στη διάρκεια της συζήτησης δεν είχαν να αντιτάξουν σοβαρά επιχειρήματα».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο οποίος μιλώντας μόνο σε Τούρκους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Κυπριανού στη Κωνσταντινούπολη, λέγοντας ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και στο ΑΚΕΛ, ότι είναι διαφορετική η στάση του κόμματος αυτή τη στιγμή και ότι βρίσκουν ένα πρόσφορο έδαφος, σύμφωνα με το σχόλιο δημοσιογράφου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, όπως ελέχθη, αναφέρθηκε και στο όνομα του Δημήτρη Χριστόφια και είπε ότι ο Άντρος Κυπριανού έχει διαφορετική στάση στο Κυπριακό, σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφερε δημοσιογράφος στον κ. Κυπριανού.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι είχε ζητήσει από τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ να του μεταφράσει περίπου τι έλεγε ο Υπουργός. Πρόσθεσε ότι ουσιαστικά «ο κ. Τσαβούσογλου είχε πιεστεί από τους δημοσιογράφους να ξεκαθαρίσει γιατί προσκλήθηκε ο Άντρος Κυπριανού και το ΑΚΕΛ στην Κωνσταντινούπολη και όχι είτε ο κ. Αναστασιάδης είτε ο ηγέτης του ΔΗΣΥ. Απάντησε ότι υπάρχει μια προσωπική γνωριμία που χρονολογείται, φιλικές σχέσεις, αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραματίζει το ΑΚΕΛ και μετά που τον πίεζαν οι δημοσιογράφοι να πει κάτι άλλο, αναφέρθηκε σε αυτό».

Το ΑΚΕΛ, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «διαχρονικά έχει τις ίδιες θέσεις και είναι αναλλοίωτες» και υπενθύμισε πως «όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν στη προεδρία της Δημοκρατίας, οι θέσεις του ΑΚΕΛ ήταν συγκεκριμένες και πολύ σταθερές, ταυτόσημες με του Δημήτρη Χριστόφια. Αυτές τις θέσεις στηρίξαμε και τότε, παρ’ όλη την επίθεση που είχαμε δεχθεί τότε, τις ίδιες θέσεις επαναλαμβάνουμε και σήμερα γιατί θεωρούμε ότι αυτές οι θέσεις έχουν δικαιωθεί από την ίδια τη ζωή».

Πρόσθεσε ακόμα πως «διαχρονικά στο ΑΚΕΛ τις θέσεις του κόμματος δεν τις καθορίζει από μόνος του ο Γενικός Γραμματέας. Οι θέσεις καθορίζονται στα εκάστοτε συνέδρια του κόμματος και οι εκάστοτε Γενικοί Γραμματείς εκφράζουν αυτές τις συνεδριακές αποφάσεις, δηλαδή τις θέσεις όπως διαμορφώνονται από το συνέδριο. Και ο Εζεκίας Παπαϊωάννου και ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Άντρος Κυπριανού αυτές τις θέσεις διατυπώνουν δημόσια και εάν κάποιος δει ποιες ήταν οι συνεδριακές θέσεις του ΑΚΕΛ διαχρονικά σε ό,τι αφορά το Κυπριακό θα διαπιστώσει ότι είναι ακριβώς οι ίδιες όπως τις διατυπώνουμε σήμερα».

Εξήγησε επίσης ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά, εκφράζοντας την άποψη ότι «απλώς έψαχνε ο Τούρκος Υπουργός να στηρίξει με επιχειρήματα το λόγο για τον οποίο απηύθυνε την πρόσκληση σε εμάς».

ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου – Κύπρος, ΛΑΡΝΑΚΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: