«Η χώρα των Ρινόκερων», στο μουσείο απολιθωμένων θηλαστικών στην Κερασιά




Μοναδικό φυσικό μνημείο, από τα πλουσιότερα της Ελλάδας και της Ευρώπης, αποτελεί το απολιθωμένο δάσος στην Κερασιά, το πανέμορφο ορεινό χωριό, στη βόρεια Εύβοια, στο δρόμο που συνδέει την Αγία Άννα με την Ιστιαία.

Τόσο το απολιθωμένο δάσος, όσο και η απολιθωμένη πανίδα της περιοχής αποτελούν μοναδικής αξίας ευρήματα με τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον. Τέτοιοι θησαυροί υπάρχουν διάσπαρτοι στο υπέδαφος της Ελλάδας και θα ήταν παντελώς άγνωστοι στο ευρύ κοινό αν δεν υπήρχαν επιστήμονες που με μοναδικό κίνητρο το μεράκι τους δουλεύουν για αποκαλύψουν τη ζωή πριν από 7 εκατομμύρια χρόνια. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Γιώργος Θεοδώρου ξεκίνησε τις ανασκαφές στην περιοχή το 1992, και το 2006 οργάνωσε την πρώτη έκθεση με τα ευρήματα των ανασκαφών του στο μουσείο παλαιοντολογικών ευρημάτων που φτιάχτηκε στην Κερασιά.

«Στην Κερασιά ξεκίνησα ανασκαφές το 1992 με χρήματα του Πανεπιστημίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίες διακόπηκαν το 2001, για να ξαναρχίσουν το 2006 στο πλαίσιο πραγματοποίησης της πρώτης έκθεσης. Τότε ξεκίνησε και μια προσπάθεια να γίνει ένα μουσείο στην Κερασιά με τη βοήθεια του υπουργείου Πολιτισμού» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γιώργος Θεοδώρου και συμπλήρωσε:

«Πρότεινα να γίνει μια έκθεση ως ένα έμβρυο του νέου μουσείου και να κρατήσει ζωντανό το θέμα της ανάδειξης αυτού του θησαυρού που υπάρχει στην Κερασιά. Είναι μια πικερμική πανίδα που έζησε πριν από περισσότερα από 7 εκατομμύρια χρόνια. Πήρε το όνομά της από την περιοχή του Πικερμίου όπου κάνουμε ανάλογες προσπάθειες. Αν μεταφερθούμε νοερά στην Αφρική τα ζώα που θα δούμε είναι προβοσκιδωτά, ρινόκεροι καμηλοπαρδάλεις, αιλουροειδή, χελώνες πίθηκοι, ύαινες και γαζέλες.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: