ΓΣΕΕ: Νομοσχέδιο “τέρας” το Ασφαλιστικό




Σχέδιο “τέρας” για το ασφαλιστικό προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε πρωτοφανές γεγονός τη συμφωνία κυβέρνησης-εργοδοτών να αυξήσουν τις εισφορές των εργαζομένων και προανήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εργοδοτικές οργανώσεις συνέβη κάτι το πρωτοφανές. Συμφώνησαν κυβέρνηση και εργοδότες να αυξήσουν τις δικές μας εισφορές, τις εισφορές των εργαζομένων. Όσο για την περίφημη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, θυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό οι εργοδοτικές εισφορές είχαν μειωθεί κατά περίπου 5 μονάδες και θα αυξηθούν μόνο κατά 0,5%.

Η κυβέρνηση αποκλείει όσους δεν συμφωνούν με το σχέδιο ΤΕΡΑΣ για το ασφαλιστικό που προωθεί. Γι΄ αυτό και εμείς οργανώνουμε την Παρασκευή 15 Γενάρη ένα μίνι συνέδριο, μια μεγάλη σύσκεψη όλων των πρόεδρων των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών της χώρας, για να αποφασίσουμε τις απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με στόχο να αποτρέψουμε τα χειρότερα», αναφέρει η ανακΟίνωση της ΓΣΕΕ.

Εξάλλου, και η ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωση της σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τις εργοδοτικές οργανώσεις, τονίζει ότι «τελικά συμφώνησαν τα βάρη να πέσουν στις πλάτες των εργαζομένων» και αναφέρει πως τα συνδικάτα και όσοι διαφωνούν αποκλείονται από τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ τονίζονται 4 σημεία:

«* Το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό είναι υπογεγραμμένη υποχρέωση από το τρίτο μνημόνιο και είναι η ΣΚΥΛΑ που μας καλούν να αποδεχθούμε για να μην πέσουμε στη ΧΑΡΥΒΔΗ των δανειστών.

* Στήνεται ένα δραματοποιημένο-θεατρικό σκηνικό ΔΗΘΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ για να επιμεριστούν και να μετατεθούν οι κυβερνητικές ευθύνες.

* Αφορά σε δημοσιονομικές υποχρεώσεις και συμμαζέματα χωρίς να δίνεται μακροχρόνια, βιώσιμη και κοινωνικά αποτελεσματική λύση στο ασφαλιστικό, καθώς δεν ακουμπά την «καρδιά» του προβλήματος που είναι η ΑΝΕΡΓΙΑ, η ΜΑΥΡΗ και ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ εργασία, η ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ και η ΑΠΟΦΥΓΗ.

* Η λογική της κυβέρνησης (αυξήσεις εισφορών εργαζομένων) και οι ρυθμίσεις που οδηγούν σε ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ θα σπρώξουν όλο και περισσότερους νέους εργαζόμενους στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία ,όπως και σε ένταση «υπόγειων» μεθοδεύσεων μείωσης μισθών ώστε οι εργοδότες να μετακυλήσουν το κόστος στους εργαζόμενους. (Για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων ούτε κουβέντα δεν ακούγεται από την κυβέρνηση)».

Ανδρέας Σιδηρόπουλος, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: