Γιατί το Ισραήλ οφείλει να έχει άριστες σχέσεις με τη Ρωσία;




Η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Συρία άλλαξε την πολιτική στη Μέση Ανατολή. Ο Πούτιν υποστήριξε τον Άσαντ, δημιούργησε αρκετές στρατιωτικές βάσεις στην Συρία, σχημάτισε έναν ρωσικό-σιιτικό άξονα εκεί, αντιμετώπισε την Τουρκία και υποχρέωσε τη Δύση να συνομιλήσει και πάλι μαζί του.

Η ρωσική επέμβαση επηρέασε ιδιαίτερα και το Ισραήλ. Η ιστορία των διμερών σχέσεων Μόσχας-Ιερουσαλήμ είναι αρκετά περίπλοκη. Το 1948 η ΕΣΣΔ υποστήριξε τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, αλλά κατόπιν στράφηκε υπέρ των Αράβων και ακόμα-ακόμα απείλησε το Ισραήλ το 1967 και το 1973.

Στο πρόσωπο του Πούτιν το Ισραήλ βρήκε τον πλέον φιλικό προς αυτό Ρώσο ηγέτη. Το 2014 ο Πούτιν ουσιαστικά στήριξε το Ισραήλ στις επιχειρήσεις κατά της Χαμάς. Το 2005 ο Πούτιν ήταν ο πρώτος Ρώσος ηγέτης που επισκέφθηκε το Ισραήλ, αποτίνοντας φόρο τιμής στο Δυτικό Τείχος, το ιερότερο μέρος για τον Ιουδαϊσμό και στο μουσείο του Ολοκαυτώματος. Ο Πούτιν ξαναπήγε στο Ισραήλ το 2012.

Παρόλα αυτά όμως ο Πούτιν εξυπηρετεί αποκλειστικά τα ρωσικά συμφέροντα. Η ενίσχυση της στρατιωτικής ρωσικής παρουσίας, δε, μπορεί να ενισχύσει ή και να καταπολεμήσει τα ισραηλινά συμφέροντα.

Κατά πρώτον, αν και το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να αποφύγει την εμπλοκή του στον πόλεμο της Συρίας, υπάρχει μια «κόκκινη» γραμμή την οποία η Ιερουσαλήμ είναι αποφασισμένη να επιβάλει: Δεν θα επιτρέψει την ενίσχυση της Χεζμπολάχ με προηγμένα οπλικά συστήματα. Η Ισραηλινή αεροπορία δεν έχει διαστάσει να πλήξει φάλαγγες που μετέφεραν όπλα στη Χεζμπολάχ, αρκετές φορές.

Η ανάπτυξη λοιπόν των προηγμένων ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 είναι μεγάλος λόγος ανησυχίας για το Ισραήλ. Έχοντας βεληνεκές 400 χλμ. και ικανότητα εμπλοκής 36 στόχων, ταυτόχρονα, οι S-400 αλλάζουν τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως «πιθανό εφιάλτη» τους εν λόγω πυραύλους. Σε περίπτωση όξυνσης των σχέσεων Ρωσίας-Ισραήλ οι S-400 θα δυσκολέψουν πολύ τυχόν επιχείρηση της Ισραηλινής αεροπορίας κατά της Χεζμπολάχ στην Συρία. Άρα το Ισραήλ χρειάζεται τη ρωσική διαβεβαίωση ότι οι S-400 δεν θα εμποδίσουν την πρόσβαση των ισραηλινών μαχητικών πάνω από την Συρία.

Το Ισραήλ, μετά και τις επαφές του Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, θεωρεί ότι η Ρωσία σέβεται την ισραηλινή «κόκκινη» γραμμή σχετικά με τη Χεζμπολάχ. Ωστόσο υπάρχουν αναφορές ότι η Ρωσία εξοπλίζει απευθείας τη Χεζμπολάχ θεωρώντας την ως πιο αξιόπιστη δύναμη έναντι του Συριακού στρατού.

Αν οι αναφορές αυτές αληθεύουν προκύπτουν δύο ερωτήματα, πόσο προηγμένα όπλα η Ρωσία παραχωρεί στη Χεζμπολάχ και αν θα επιτρέψει στη Χεζμπολάχ να τα χρησιμοποιήσει σε ενδεχόμενη κρίση, έναντι του Ισραήλ. Είτε το ένα ισχύει, είτε το άλλο, ο Νετανιάχου πρέπει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τον Πούτιν, ώστε η Μόσχα να διατηρεί τη Χεζμπολάχ υπό έλεγχο.

Το Ισραήλ ανησυχεί επίσης για την παράδοση ρωσικών όπλων στο Ιράν και κυρίως για τους πυραύλους S-300, μετά την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει κατακόρυφα τις αντιαεροπορικές δυνατότητες του Ιράν. Αυτό που όμως ανησυχεί περισσότερο το Ισραήλ είναι μην τυχόν τα ιρανικά S-300 καταλήξουν στη Χεζμπολάχ.

Επίσης σημείο ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος στις σχέσεις Ρωσίας-Ισραήλ είναι και οι 200.000 περίπου Εβραίου που ζουν στη Ρωσία. Ο Πούτιν διατηρεί άριστες σχέσεις με την εβραϊκή κοινότητα και έχει λάβει μέτρα προστασίας της κοινότητας. Ωστόσο σε περίπτωση διατάραξης των σχέσεων Ισραήλ-Ρωσίας, το Ισραήλ θεωρεί, ότι θα υπάρχουν δυσάρεστες επιπτώσεις για την ρωσική εβραϊκή κοινότητα.

Ο εν δυνάμει αυτός κίνδυνος υποχρεώνει το Ισραήλ να διατηρήσει άριστες σχέσεις με τη Μόσχα. Όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, το Ισραήλ δεν ψήφισε εναντίον της στον ΟΗΕ και γενικά το Ισραήλ τήρησε φιλική στάση έναντι της Ρωσίας στην σύγκρουση με την Ουκρανία, προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ.

Έτσι με τη ρωσική άρκτο να βρίσκεται πλέον σταθερά εγκατεστημένη στα βόρεια σύνορά του, το Ισραήλ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την πολιτική Πούτιν. Το γεγονός αυτό μπορεί κάλλιστα να έχει επίπτωση και στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης Τουρκίας-Ισραήλ.

http://blogs.reuters.com/great-debate/2016/01/14/vladimir-putin-is-the-closest-thing-to-a-friend-israel-has-ever-had-in-moscow//strong>

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: