Συμφωνία σταθμός στη Βιέννη: Αίρονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν




Η διεθνής κοινότητα ήρε όλες τις οικονομικές κυρώσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης όπως προβλέπει η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου 2015, ανακοίνωσαν οι επικεφαλής της, ευρωπαϊκής και ιρανικής διπλωματίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, από την πλευρά του, υπέγραψε εκτελεστική εντολή με την οποία αίρονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμά του μετά την εκπλήρωση από την Τεχεράνη των απαιτήσεων μιας πυρηνικής συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας από το Ιράν “αποτελεί μια θεμελιώδη αλλαγή των συνθηκών σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν”, αναφέρεται στην εντολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Ομπάμα ενημέρωσε τους ηγέτες του Κογκρέσου για την κίνηση αυτή.

“Με το Ιράν να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, οι πολυμερείς και εθνικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αίρονται”, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή του η Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ιρανός ΥΠΕΞ Ζααρίφ.

Οι ΗΠΑ ήραν τις κυρώσεις τους που συνδέονταν με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έπειτα από τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι. Ο Κέρι, που βρίσκεται στη Βιέννη, αναφέρει πως “οι δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τις κυρώσεις όπως περιγράφονται στην συμφωνία του Ιουλίου τίθενται στο εξής σε ισχύ”.

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την απόφαση με την οποία αίρονται οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Η απόφαση των “28” θα πρέπει να δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

“Το Ιράν έχει λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνταν από την συμφωνία του Ιουλίου προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εδρεύουσα στη Βιέννη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βιέννη, Αυστρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: