Επίθεση Γερούν: Χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα, αργεί πολύ η αξιολόγηση




Την πεποίθηση ότι θα περάσουν αρκετοί μήνες πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Ελλάδας, εξέφρασε κατά τη διάρκεια συζήτησής του με δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η ελληνική αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σε μήνες και όχι εβδομάδες» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, και επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι δεν έχει ακόμα μελετήσει την πρόταση της Ελλάδας για το συνταξιοδοτικό, καθώς θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί από τους θεσμούς.

Για την ανακεφαλαιοποίηση: Κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όπως τόνισε, το γεγονός ότι χρειάστηκαν 20 δις. ευρώ λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις σημαίνει ότι θα μειωθεί αντίστοιχα και το συνολικό ποσό των 86 δις. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία του τρίτου προγράμματος. Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στην Ολλανδία, με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα του.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ Αθανάσιος Αθανασίου:

H πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος θα κρατήσει μήνες και όχι εβδομάδες, προέβλεψε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε παρευρισκόμενους εκπροσώπους του Τύπου στο Άμστερνταμ.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε: “Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Εγώ θα ήθελα να επιταχύνω τη διαδικασία αλλά δυστυχώς δεν έχω τη δυνατότητα. Το ΔΝΤ έχει την πρόθεση να επιστρέψει στο πρόγραμμα και αναμένεται να επιστρέψει με συμμετοχή όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και με συμμετοχή στη χρηματοδότηση”.

Στη συνέχεια αναλύοντας τους λόγους για τη διαφαινόμενη αργοπορία εξήγησε ότι για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, η συμφωνία για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και για όλα τα ανοιχτά δημοσιονομικά ζητήματα.

Μόνο όταν όλα τα θέματα θα έχουν κλείσει επιτυχώς και η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί το Εurogroup θα μπορέσει να συνέλθει για να αποφασίσει περαιτέρω εκταμιεύσεις ή την όποια ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup

http://mignatiou.com/2016/01/i-komision-theli-sinenesi-ton-kommaton-sto-asfalistiko/

http://mignatiou.com/2016/01/komision-agnosto-pote-tha-vrethoun-i-ekprosopi-ton-thesmon-stin-athina/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: