Επιπλέον μέτρα από τον Νοέμβριο φαίνεται πως ζητούσε το ΔΝΤ




Επιπρόσθετα μέτρα από όσα συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι φέρεται να έχει ζητήσει από τον Νοέμβριο από την ελληνική κυβέρνηση το ΔΝΤ για την κάλυψη δημοσιονομικού κενού που εκτιμά ότι παρουσιάζει ο προϋπολογισμός τόσο του 2015 όσο και των επόμενων, “σπρώχνοντας” έτσι την αξιολόγηση του προγράμματος ακόμα και προς το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει το Mega, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr, σε κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group που έγινε στις 11 Νοεμβρίου 2015 με τη συμμετοχή και του Γ. Χουλιαράκη περιγράφεται ξεκάθαρα η διάθεση της Ντέλια Βελκουλέσκου να θέσει θέμα δημοσιονομικού κενού τόσο το 2015 όσο και τις επόμενες χρονιές.

Στις συνομιλίες αυτές η κ. Βελκουλέσκου κάνει λόγο για “μη ικανοποιητική πρόοδο στο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό σκέλος” αλλά και ότι στο δημοσιονομικό φαίνεται πως υπάρχουν “αστοχίες” που θα απαιτήσουν ενδεχομένως “αποζημίωση”, δηλαδή νέα μέτρα, για το 2015 που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με νέα μέτρα προς κάλυψη κενών που θα προκύψουν στο μέλλον.

Όπως μεταδίδει το Euro2day.gr επικαλούμενο διασταυρωμένες πληροφορίες, στη συνάντηση Σόιμπλε-Τόμσεν την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ώστε να ικανοποιηθεί η Γερμανία και οι άλλες σκληροπυρηνικές χώρες ενώ φαίνεται ότι έγινε σαφής λόγος για “σκληρή αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος” και νέα δημοσιονομικά μέτρα που το ΔΝΤ συνδέει με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Υπό αυτή την έννοια, αναφέρει το δημοσίευμα, η συμμετοχή του ΔΝΤ με κονδύλια θα είναι “συμβολική”, την ώρα που η επιρροή του θα παραμείνει μέγιστη ως προς τις αξιολογήσεις. Βάσει των σχεδιασμών της πλευράς ΔΝΤ – Γερμανίας, προστίθεται, εκτιμάται ότι θα ζητηθεί από την Αθήνα αποδοχή επιπρόσθετων μέτρων ώστε να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους.

Ήδη, πληροφορίες που μετέδωσε το πρωί της Τρίτης ο Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσινγκτον έκαναν λόγο για ένταξη από το ΔΝΤ του ασφαλιστικού στον προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους, με την πρόταση της Αθήνας επισήμως όντως να βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας.

Ωστόσο, εφόσον ενταχθεί στον προϋπολογισμό του κράτους το ασφαλιστικό και με δεδομένο ότι τα ελλείμματα αυτού καλύπτονται από την Αθήνα θα πρέπει να αναμένεται δυσκολία στην συνέχιση των συζητήσεων, λόγος για τον οποίο διαμηνύεται από το Ταμείο η ανάγκη για περαιτέρω χρόνο διαβουλεύσεων από τον αρχικώς προβλεφθέντα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: