Επιμένει στις εγγυήσεις η Τουρκία: Θέλει περιορισμένη επιστροφή Ελληνοκυπρίων




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τουρκική πλευρά επιμένει στην ύπαρξη εγγυήσεων και μετά από συμφωνία στο Κυπριακό, παρουσιάζεται, ωστόσο, να συζητά διαφοροποίηση του συστήματος που υιοθετήθηκε το 1960. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, αν και η Λευκωσία δεν έχει συζητήσει απευθείας με την Άγκυρα το θέμα τούτο, έχουν φθάσει μέσω τρίτων διάφορα μηνύματα, που αφορούν το κεφάλαιο αυτό. Είναι σαφές από τα όσα συζητούνται σε διάφορα επίπεδα πως η Τουρκία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιδιώκει να έχει παρουσία στο νησί.

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, επανέρχεται και το θέμα της εγγύησης μόνο του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου, ως εναλλακτική επιλογή. Την ίδια ώρα, η κυπριακή κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει λόμπι γύρω από την ανάγκη να μην υπάρξουν εγγυήσεις και αυτό φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος και στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα, παραμένει ανοικτό και το θέμα των περιουσιών, στο οποίο θα δώσουν βάρος στις τρεις εντός Ιανουαρίου συναντήσεις τους, οι Αναστασιάδης και Ακιντζί. Αύριο, όπως πληροφορούμαστε, θα συναντηθούν οι δυο διαπραγματευτές, Μαυρογιάννης και Ναμί για να προετοιμάσουν το έδαφος και να βρουν τρόπους για συγκλίσεις στο περιουσιακό.

Ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζού, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», αναφέρθηκε στα ανοικτά ζητήματα και επανέλαβε αυτά που και ο Ακιντζί είπε στη διακαναλική του συνέντευξη.

Πρώτο, είπε ότι μπορούν να συζητηθούν ξανά οι εγγυήσεις, χωρίς σε καμία περίπτωση να αναφέρει πως θα καταργηθούν. «Οι Τ/Κ θέλουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας για τη δική τους ασφάλεια. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα εγγυήσεων το οποίο για την μια πλευρά να προσφέρει ασφάλεια και για την άλλη να  μην αποτελεί απειλή, ούτως ώστε όταν φτάσει η μέρα που θα το συζητήσουμε να είμαστε εποικοδομητικοί». Ενδιαφέρον έχει και η αναφορά του πως έχει αλλάξει η εποχή από τότε που είχαν συμφωνηθεί το 1960. Πώς έχουν αλλάξει; Η απάντησή του σαφέστατη: «Τώρα θα είναι διζωνική, το 1960 δεν ήταν».

Δεύτερο, για το περιουσιακό, η θέση παραπέμπει στη θέση που εκφράσθηκε πως δεν θα επιστρέψουν πολλοί Ε/κ στο τ/κ συνιστών κρατίδιο. «Στο περιουσιακό θα υπάρξει λύση, η οποία δεν θα ακυρώνει την αντίληψη της διζωνικότητας. Οι Τ/Κ θα έχουν την πλειοψηφία στη δική τους περιοχή», ανέφερε ο κ. Μπουρτζού. Είπε πως θα υπάρξει ένα καθεστώς περιουσιών με αποζημιώσεις. Είπε πως «δεν περιμένουμε οι αποζημιώσεις να καλυφθούν με εξωτερικές αποζημιώσεις. Αλλά θα υπάρξει σημαντική συμβολή. Αν γίνει αυτό, οι αποζημιώσεις θα δοθούν σε μετρητά. Αναμένονται αποζημιώσεις κοντά στα 25 δις δολάρια», σημείωσε.

Τρίτο, είπε πως σημαντικό είναι «η ύπαρξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στον κόσμο. Ακόμη και αν ιδρύσαμε την `ΤΔΒΚ` δεν καταφέραμε να αναγνωριστεί. Αν καταφέρουμε μια λύση, η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα είναι μέλος της διεθνούς κοινότητα με μια πολιτειακή δομή ισότιμου συνεταίρου».

«Επικοινωνούν όποια ώρα θέλουν»

Ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζού αναφερόμενος στους Αναστασιάδη και Ακιντζί είπε ότι οι διάλογοι τους είναι πολύ εγκάρδιοι και όποια ώρα θέλουν μπορούν να επικοινωνήσουν ο ένας με τον άλλο. Για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι είναι ένας Μεσογειακός άνθρωπος, δίνει την εικόνα ενός ειλικρινούς ανθρώπου.

«Πιστεύω ότι ο Αναστασιάδης αναζητεί μια λύση η οποία θα επιτευχθεί επί της δικής του περιόδου», είπε ο κ. Μπουρτζού.

Για τον Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι τον γνωρίζει 35 χρόνια και είναι ένας ηγέτης αποφασιστικός, σταθερός, ειλικρινής, ο οποίος αναζητεί τη λογική, έχει ανοιχτούς ορίζοντες, βρίσκει λύσεις, είναι δημιουργικός. «Ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές έχει μια δημιουργική ευφυία. Προσφέρει ασφάλεια με την ταυτότητα της ειλικρίνειάς του. Είναι ηγέτης ευθύς. Οι δύο ηγέτες αποκαλούν ο ένας τον άλλο με τα μικρά τους ονόματα, Μουσταφά και Νίκο», σημείωσε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: