Διήμερο-“φωτιά” στο Νταβός: Ο Τσίπρας σήμερα με Μπάιντεν, αναζητεί …σωτηρία της οικονομίας




Με γεμάτη «ατζέντα» φτάνει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας, που κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών θα έχει σειρά συναντήσεων για να συζητήσει όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, μιάς και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν για το πρόβλημα της Κύπρου ενδιαφέρεται περισσότερο.

Στο «τραπέζι» θα τεθούν ζητήματα όπως η οικονομική κρίση, η εξωτερική πολιτική, η συνεργασία με άλλες χώρες αλλά και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Το Κυπριακό αναδεικνύεται σε ιδιαίτερο θέμα και περίπτωση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σήμερα Τετάρτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αλλά και τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Λίγο αργότερα, στις 1.30 τοική ώρα έχει προγραμματιστεί τετ-α-τετ με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, το Κυπριακό, η κατάσταση στην Συρία, τα θέματα των Βαλκανίων, καθώς και η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Σόιμπλε, Λιου και Λαγκάρντ την Πέμπτη

Αντιμέτωπος με τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Τζακ Λιου και Κριστίν Λαγκάρντ θα βρεθεί την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, με στόχο να συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας θα συναντήσει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών σε πάνελ ανταλλαγής απόψεων ενώ λίγη ώρα αργότερα θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το «ραντεβού» με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή και ο ρόλος του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Τις τελευταίες δύο ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητάει επίμονα από το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στη προτεινόμενη από την κυβέρνηση ασφαλιστική μεταρρύθμιση για να λάβει την απάντηση ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να επεξεργάζεται την πρόταση.

Στο επίκεντρο και το Κυπριακό

Εκτός από την οικονομική κατάσταση της χώρας, στην «ατζέντα» του Έλληνα πρωθυπουργού είναι και το Κυπριακό ζήτημα, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει ήδη προγραμματίσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Στο Νταβός θα μεταβεί και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για επικείμενο τετ-α-τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ: http://mignatiou.com/2016/01/i-stochi-ton-epafon-anastasiadi-sto-ntavos-kipriako-ikonomia-energia/

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα, η οικονομική κρίση, η εξωτερική πολιτική, η συνεργασία με άλλες χώρες και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός την Τετάρτη και την Πέμπτη, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο κ. Τσίπρας αναχωρεί το πρωί για το Νταβός.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του κ. Τσίπρα με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Την Τετάρτη το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον οποίο θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στην Συρία, το Κυπριακό, την κατάσταση στα Βαλκάνια, προφανώς και θέματα οικονομίας .

Περισσότερο εξειδικευμένη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα θα γίνει την Πέμπτη όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σε πάνελ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αργότερα την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και αμέσως μετά με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οπότε και αναμένεται να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή και ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και η στάση του στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Το Κυπριακό θα βρεθεί για μια ακόμη φορά στην ατζέντα Έλληνα πρωθυπουργού στο Νταβός . Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στο Νταβός θα βρίσκεται ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν.

Είναι πιθανό ο κ. Τσίπρας να έχει και άλλες συναντήσεις καθώς το πλήρες πρόγραμμα βρίσκονταν μέχρι το βράδι της Τρίτης στην τελική φάση διαμόρφωσής του.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: