Άρση της προσωρινής διαταγής παγώματος τραπεζικών λογαριασμών Τούρκων διπλωματών στη Βρετανία




Στην άρση της προσωρινής δικαστικής διαταγής παγώματος τραπεζικών λογαριασμών Τούρκων διπλωματών που υπηρετούν στη Βρετανία προέβησαν οι βρετανικές αρχές, μετά από την ένσταση που υπέβαλε η τουρκική κυβέρνηση.

Η νεότερη απόφαση ωστόσο εκτιμάται ότι δεν επηρεάζει την ουσία της υπόθεσης που αφορά προσφυγές Ελληνοκυπρίων κατά της Τουρκίας για τις κατεχόμενες περιουσίες τους. Το περιεχόμενο της προσφυγής αυτής αναμένεται να εξεταστεί από τη βρετανική δικαιοσύνη το προσεχές διάστημα.

Σε ό,τι αφορά το προσωρινό πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών, το αρμόδιο βρετανικό δικαστήριο είχε ενεργήσει στη βάση απόφασης κυπριακού δικαστηρίου, δηλαδή δικαστηρίου άλλης χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δικαίωνε επτά Ελληνοκύπριους σε προσφυγές τους κατά της Τουρκίας για τις περιουσίες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για προσφυγές που κατατέθηκαν την περίοδο 2014-2015.

Οι ενάγοντες Ελληνοκύπριοι, κάνοντας χρήση του κανονισμού 44/2001 της ΕΕ τον οποίο είχε χρησιμοποιήσει και ο πρόσφυγας Μελέτης Αποστολίδης στην υπόθεση Όραμς, ζήτησαν στα μέσα Δεκεμβρίου την εγγραφή και εφαρμογή της κυπριακής δικαστικής απόφασης στη Βρετανία.

Εν αναμονή της ακροαματικής διαδικασίας για την υπόθεση, το βρετανικό δικαστήριο εξέδωσε την προσωρινή διαταγή παγώματος τραπεζικών λογαριασμών υπέρ τρίτων. Σύμφωνα με νομικές πηγές, η απόφαση εκδόθηκε καθώς κρίθηκε ότι καλύπτονταν τα κριτήρια της δικαιοδοσίας επί της υπόθεσης και ότι το προσωρινό πάγωμα ήταν «δίκαιη και κατάλληλη» ενέργεια με «εύλογη βάση», μέχρι τη λεπτομερή εξέταση της υπόθεσης από το δικαστήριο.

Ωστόσο, το τουρκικό αίτημα για άρση του παγώματος των τραπεζικών λογαριασμών των διπλωματών έγινε δεκτό στη βάση του επιχειρήματος ότι παραβιάζονταν οι συμβάσεις της Βιέννης του 1961 και του 1963 για τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις. Η τουρκική κυβέρνηση είχε προσθέσει στην ένστασή της ότι το πάγωμα των λογαριασμών δυσχέραινε την καθημερινή λειτουργία της διπλωματικής της αντιπροσωπείας στο Λονδίνο.

Το θέμα είχε συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ενημερώθηκε για τη νεότερη εξέλιξη από τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Αθανάσιος Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: