Άρχισε ξανά τα παιγνίδια της…προόδου ο Νορβηγός-Συναντήθηκε με Αναστασιάδη




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Eide δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είχαμε μια μακρά, αλλά και πολύ εποικοδομητική συνάντηση, όπως είχα και ενωρίτερα σήμερα με τον κ. Ακκιντζί.

Αυτές οι δύο συναντήσεις έγιναν για την προετοιμασία της συνάντησης των ηγετών αύριο, αλλά και λόγω των δύο βδομάδες εντατικής δουλειάς εκτός Κύπρου», είπε αναφέροντας τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη και στο Νταβός.

Πρόσθεσε ότι «ανασκοπήσαμε σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε» και σημείωσε ότι «η διεθνής υποστήριξη που υπάρχει για τη διαδικασία εδώ είναι, κατά την άποψη μου, ισχυρότερη από ποτέ άλλοτε.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, απόψε για άλλη μια φορά, το οποίο εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα στήριξης, όχι μόνο για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΥΠ, κάτι που ήταν αναμενόμενο, αλλά και υπογραμμίζοντας την ομόφωνη υποστήριξη του για τη δουλειά που επιτελούν οι δύο ηγέτες εδώ».

Σημείωσε ότι «η διαδικασία ανήκει στην Κύπρο, στους Κυπρίους, τους οποίους εκπροσωπούν οι ηγέτες. Και αυτό που συμφωνήσαμε να κάνουμε αύριο είναι να οργανώσουμε το πρόγραμμα για τους επόμενους μήνες. Και αναφέρομαι στους επόμενους μήνες, διότι εξακολουθούμε να έχουμε κάποια πολιτικά θέματα για τα οποία δεν υπήρξε συμφωνία.

Και έπειτα», όπως είπε, υπάρχει πολλή δουλειά που αφορά προετοιμασία για μια πιθανή εφαρμογή της λύσης, όπως είναι οι νομικές πτυχές και άλλα θέματα». Πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις του σήμερα με τους ηγέτες επικεντρώθηκαν στην πρακτική δουλειά που πρέπει να γίνει.

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση στους επόμενους μήνες, ο κ. Eide είπε ότι «θέλω να τονίσω ότι δεν εναπόκειται σε μένα. Εγώ και η ομάδα μου υποστηρίζουμε μια διαδικασία της οποίας ηγούνται οι ηγέτες.

Είδατε τους ηγέτες σε δήλωση τους την Πρωτοχρονιά να εκφράζουν αυτή την αισιοδοξία και ελπίδα για το 2016 και ήμουν παρών στο Νταβός όταν οι δύο ηγέτες, σε μια ιστορική εμφάνιση, εξέφρασαν την ίδια ελπίδα, αισιοδοξία και κοινό όραμα. Ο ρόλος μου είναι να αναφέρομαι σε ό,τι εκείνοι αναφέρονται και δεν έχω λόγο να διαφωνήσω μαζί τους».

Σε ερώτηση αν μετά και τη συνάντηση στο Νταβός υπάρχουν αποτελέσματα σε σχέση με τη χρηματοδότηση της λύσης, είπε «ναι, με την έννοια ότι διεξάγεται σοβαρή δουλειά» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εργασία που επιτελείται από τις Τεχνικές Επιτροπές, την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, την ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχουν συζητήσεις με σημαντικούς επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συνεισφέρουν στην οικονομική πτυχή της λύσης.

Ωστόσο, σημείωσε, αυτό δεν σημαίνει ότι η χρηματοδότηση ήδη υπάρχει «αλλά γίνεται καλή δουλειά για το θέμα αυτό και οι συναντήσεις στο Νταβός ήταν υποβοηθητικές προς το σκοπό αυτό, αφού δημιούργησε περαιτέρω ενδιαφέρον».

Τέλος, ανέφερε ότι «σημαντικοί διεθνείς επενδυτές ενδιαφέρονται για την Κύπρο», και πρόσθεσε ότι μια επανενωμένη Κύπρος αποτελεί ένα ελκυστικό προορισμό για να επενδύσει κανείς κεφάλαια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: