Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά, υπό τη σκιά της αύξησης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αλλά τα κέρδη τους περιορίζονται από τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της Κίνας, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Η τιμή του αργού αυξήθηκε πάνω από 3% στις αρχές της σημερινής διαπραγμάτευσης, καθώς η εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία ενός αντικαθεστωτικού κληρικού πυροδότησε θρησκευτικές εντάσεις και προκάλεσε ανησυχία σχετικά με την προσφορά πετρελαίου στην περιοχή του κόσμου με τη μεγαλύτερη παραγωγή.
Η άνοδος αυτή επιβραδύνθηκε, όταν ανακοινώθηκαν τα ασθενέστερα από το αναμενόμενο στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση και η πτώση των ασιατικών χρηματιστηρίων επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τη ζήτηση από τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.
Η τιμή του μπρεντ σημείωνε πριν από λίγο άνοδο 1,9% στα 38,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού (West Texas Intermediate) σημείωνε άνοδο 1,5% στα 37,59 δολάρια.
Η όποια ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής θα μπορούσε να επηρεάσει, επίσης, την επιστροφή του Ιράν στις διεθνείς αγορές πετρελαίου μετά από την άρση των εις βάρος του κυρώσεων. «Οι αγορές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις – έως τώρα οι συγκρούσεις παραμένουν κυρίως διπλωματικές και δεν έχουν επηρεάσει ακόμη την προσφορά πετρελαίου στην περιοχή, αλλά το επασφάλιστρο για τον γεωπολιτικό κίνδυνο έχει αυξηθεί», δήλωσε αναλυτής της Global Risk Monitor. Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, μετά την επίθεση κατά της πρεσβείας της στην Τεχεράνη, εν μέσω διαμαρτυριών για την εκτέλεση του Σιίτη κληρικού Νιμρ αλ Νιμρ.
Η ένταση μεταξύ των δύο βασικών χωρών – μελών του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών) ενισχύει τη δυσκολία πρόβλεψης για τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες κατέρρευσαν το 2015 σε χαμηλά επίπεδα πολλών ετών, λόγω της υπερπροσφοράς του «μαύρου χρυσού». Οι τιμές του μπρεντ υποχώρησαν 35% πέρυσι, σημειώνοντας πτώση για τρίτο συνεχόμενο έτος, καθώς η παγκόσμια αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης δεν έδειξε ουσιαστικά σημάδια υποχώρησης. Οι τιμές του αμερικανικού αργού μειώθηκαν πέρυσι, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που είχε να συμβεί από το 1998.
Οι προσδοκίες αύξησης των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν φέτος, αποτελούν έναν βασικό παράγοντα που πιέζει τις τιμές, καθώς η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας άνοιξε τον δρόμο για το αναμενόμενο για φέτος τέρμα των κυρώσεων της Δύσης αναφορικά με την αγορά του πετρελαίου του.
Αξιωματούχοι της ιρανικής κυβέρνησης και αναλυτές σημειώνουν ότι η χώρα μπορεί να αυξήσει, αμέσως μετά την άρση των κυρώσεων, κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα την παγκόσμια παραγωγή που είναι ήδη πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Η αύξηση της έντασης μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να ενθαρρύνει το Ιράν, που σήμερα παράγει σχεδόν 2,9 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα, να επιταχύνει την αύξηση της παραγωγής τους, δήλωσαν αναλυτές.
Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα