Αναβίωση του θεσμού της «Μικρής Λέσχης» στην Ταινιοθήκη




Με το αφιέρωμα «Ταινιοθήκη της Ελλάδος: μια ιστορία σε εικόνες», που παρουσιάστηκε στο 37ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Cinema Du reel, εγκαινιάζεται στις 14 Ιανουαρίου, στο κτίριο της Τανιοθήκης στον Κεραμεικό, ο θεσμός της «Μικρής Λέσχης».

Με την αναβίωση του θεσμού η Ταινιοθήκη ανοίγει τους θησαυρούς της συλλογής της, διοργανώνοντας δωρεάν προβολές για τα μέλη της.

«Η επιλογή ταινιών από τη συλλογή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1924 έως το 2012. Αντανακλά τη δημιουργία και εξέλιξη του αρχείου, ξεκινώντας από μια ενθουσιώδη ομάδα τη δεκαετία του ?50, με πρωτεργάτρια την Αγλαΐα Μητροπούλου, μέντορας της οποίας υπήρξε ο Ανρί Λανγλουά, φτάνοντας τον 21ο αιώνα ν’ αποτελεί τον διεθνώς αναγνωρισμένο εθνικό φορέα διαφύλαξης της κινηματογραφικής κληρονομιάς», σημειώνει η γγ του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδας Μαρία Κομνηνού, επισημαίνοντας «τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε το Αρχείο λόγω της έλλειψης σταθερής κρατικής πολιτικής για τη διαφύλαξη της οπτικοακουστικής κληρονομιάς, από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: