Αναφορά-γρίφος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην έκθεσή του για την Κύπρο




Στο αναμενόμενο πλαίσιο κινήθηκε η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ που δόθηκε στα μέλη του Σ.Α., χωρίς να περιέχει εκπλήξεις. Ο Μπαν γκι-Μουν εισηγείται την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες. Η συνεδρίαση του Σ.Α. για την υιοθέτηση του ψηφίσματος έχει καθοριστεί για τις 28 Ιανουαρίου.

«Εναπόκειται σε όλα τα μέρη να εργαστούν κατά ένα αποφασιστικό τρόπο προς μια συνολική διευθέτηση, στην οποία προσβλέπουν όλοι οι Κύπριοι και στην οποία θα καθίσταται περιττή η ανάγκη για συνεχή ειρηνευτική παρουσία», γράφει στο κεφάλαιο των παρατηρήσεων ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Με μία αναφορά που χρήζει περαιτέρω μελέτης, υπογραμμίζει ότι «σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία στην ειρηνευτική διαδικασία και με ενθαρρυντικές προοπτικές για την έγκαιρη λύση, υπολογίζω στους διεθνείς εταίρους της Κύπρου να επιδείξουν δέσμευση και αποφασιστικότητα στην υποστήριξη με κάθε δυνατό τρόπο πιθανών πρωτοβουλιών και σχεδίων που οικοδομούν εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων και θα υποθάλψουν την υποστήριξη σε μια λύση από κάτω προς τα πάνω».

Συνεχίζοντας στην ίδια παράγραφο, εκφράζει ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη για τη διαρκή συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης «για την υποστήριξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και άλλων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών και ιδίων για τα σημεία διέλευσης, την υποστήριξη στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και την Επιτροπή για τους Αγνοούμενους».

Η χωριστή έκθεση των καλών υπηρεσιών αναμένεται να δοθεί στα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ αύριο.

Στο κεφάλαιο των σημαντικών πολιτικών εξελίξεων, η έκθεση Μπαν για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ καταγράφει τις συνομιλίες, την αποφασιστική αντιμετώπιση από τους ηγέτες του περιστατικού της στοχοποίησης αυτοκινήτων Τουρκοκυπρίων, στις 16 Νοεμβρίου, την ανακοίνωση της δημιουργίας ειδικής τεχνικής επιτροπής για αντιμετώπιση παρομοίων θεμάτων και την επίσκεψη στην Κύπρο του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για ειρηνευτικές επιχειρήσεις Hervé Ladsous.

Σε σχέση με τις συνομιλίες, γράφει ότι συνέχισαν να λαμβάνουν χώρα με σταθερό και εντατικό ρυθμό. Επιπλέον, οι δύο πλευρές να συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά σε διάφορες ομάδες εργασίας εμπειρογνωμόνων και Τεχνικών Επιτροπών.

«Οι ηγέτες υπογράμμισαν επανειλημμένα ότι επιδιώκουν να επιτύχουν αμοιβαία επωφελείς λύσεις για θέματα που είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης αλληλένδετα, με στόχο, την προώθηση της διαδικασίας», γράφει ο Μπαν γκι-Μουν, παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στην έκθεση σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Ιδιαίτερα ενθουσιώδης είναι η περιγραφή της αντιμετώπισης από τους δύο ηγέτες του περιστατικού της 16ης Νοεμβρίου.
«Επιδεικνύοντας τη δέσμευσή τους για ένα κοινό μέλλον, οι δύο ηγέτες εξέδωσαν κοινή δήλωση στις 18 Νοεμβρίου, καταδικάζοντας ένα περιστατικό δύο ημέρες νωρίτερα, κατά το οποίο δύο οχήματα που ανήκουν σε Τουρκοκύπριους έγιναν στόχος κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη νότια Λευκωσία από νεαρούς Ελληνοκύπριους που πετούσαν πέτρες, με αποτέλεσμα δύο Τουρκοκύπριοι να τραυματιστούν. Οι δύο ηγέτες από κοινού επιβεβαίωσαν ότι στέκονται μαζί ενάντια στο ρατσισμό και το μίσος, ανεξάρτητα από την προέλευση, και ότι τέτοιες αξιοθρήνητες πράξεις θα πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά και δεν θα πρέπει να μείνουν ατιμώρητες».

Γράφει ότι 9 άτομα, εκ των οποίων τέσσερις μαθητές, συνελήφθησαν σε σχέση με το περιστατικό και σε πέντε εξ αυτών απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

«Οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι δεν επιτρέπεται τέτοια απαράδεκτα γεγονότα να θέσουν σε κίνδυνο τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ιδίως τη στιγμή που προσπαθούν σοβαρά να βρεθεί μια λύση για το κυπριακό πρόβλημα».

Σε σχέση με την επίσκεψη Λαντσού, γράφει πως ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ ενημέρωσε τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί ότι για να είναι προετοιμασμένοι γύρω από τον όποιο ρόλο μετά τη λύση τους ορίσει το Σ.Α., τα Ηνωμένα Έθνη θα αρχίσουν να εμπλέκονται στην προετοιμασία σχετικά με τη διευθέτηση.

ΚΥΠΕ – Αποστόλη Ζουπανιώτη – ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: