Άιντα: Εντονότερο από ποτέ το ενδιαφέρον για λύση στο Κυπριακό




Το διεθνές ενδιαφέρον και η στήριξη για ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο είναι πιο ισχυρό από ποτέ, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άϊντα, μετά από συνάντηση που είχε με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα που επικαλείται ο Φιλελεύθερος, ο κ. Άϊντα, μιλώντας μετά τη συνάντηση ανέφερε αρχικά πως πολλά έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, από την ενημέρωση του ΣΑ, τη συνάντηση των ηγετών με τον Μπαν Γκι μου και την κοινή τους εμφάνιση στο Νταβός, και όλα αυτά, όπως είπε, πήγαν πολύ καλά.

Πρόσθεσε πως υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και έκφραση στήριξης σε πολλά θέματα όπως η χρηματοδότηση της λύσης. Ανέφερε πως η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά τη Νέα Υόρκη και το Νταβός θα πραγματοποιηθεί αύριο, προσθέτοντας πως σε αυτή θα δουν το πώς θα οργανώσουν τα επόμενα βήματα κατά τους προσεχείς μήνες ούτως ώστε να κεφαλαιοποιήσουν τη δυναμική και να χειριστούν όλα τα εναπομείναντα ζητήματα.

Υπάρχουν ακόμα λίγα θέματα πάνω στα οποία θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία, όμως στη συνέχεια υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία χρειάζεται πολλή δουλειά ούτως ώστε να παρουσιάσουν μια λύση που θα τεθεί σε δημοψήφισμα, είπε ο κ. Άϊντα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προσπάθεια η τουρκική γλώσσα να γίνει επίσημη γλώσσα της ΕΕ, ο κ. Άϊντα είπε πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό για τους Τ/κ αλλά και όλους τους Κύπριους και οι δύο γλώσσες που ομιλούνται στο νησί να είναι και επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Πρόσθεσε πως μεγάλες γειτονικές χώρες να δουν με θετικό μάτι μια τέτοια εξέλιξη.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Άϊντα είπε πως η διαδικασία καθοδηγείται από τους δύο ηγέτες και κατά την αυριανή συνάντηση θα τους ζητήσει να τον συμβουλεύσουν πώς οι ίδιοι επιθυμούν την οργάνωση και τη στήριξη του ιδίου του κ. Άϊντα και της ομάδας του τους ερχόμενους μήνες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: