Τσίπρας: “Βάλαμε το μπόλι μας για τη μεγάλη αλλαγή στην Ευρώπη”




«Ένα διήμερο με θετικές αποφάσεις για τη χώρα μας», χαρακτήρισε την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της χρονιάς, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της.

«Η Ελλάδα μέσα σε ένα δύσκολο πεδίο και σε αρνητικούς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς καταφέρνει, αξιοποιεί ευκαιρίες και πετυχαινει να υπερασπίζεται τόσο το δίκιο της όσο όμως και ευρύτερες πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτή της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής», δήλωσε o πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη «χρονιά που φεύγει», είπε πως ήταν μια «πολύ δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη», «μια χρονια μεγάλων κρίσεων και αναταράξεων». Όπως πρόσθεσε, «σ’αυτές τις δύσκολες συνθήκες, τις δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις, νομίζω βάλαμε και μεις καθοριστικά το μπόλι μας για τη μεγάλη αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη, μια αλλαγή κατεύθυνσης».

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε επίσης «αυτό το μπόλι» να καρποφορήσει την επόμενη χρονιά και τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι «ιδιαίτερα μετα την προηγούμενη χρονια που ήταν χρονιά κρίσεων και αναταράξεων να είναι μια χρονιά των μεγάλων ανατροπών σε προοδευτική και κοινωνική κατεύθυνση προκειμένου η Ευρώπη να ξαναβρεί τον προσανατολισμό της και τις ιδρυτικές της αξίες».

Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για την κάλυψη των «κρίσιμων ωρών» της περασμένης χρονιάς και ευχήθηκε καλές γιορτές και καλή χρονιά.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Επί τάπητος τέθηκε το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν από τη χώρα μας για τα hot spots αλλά και από την πλευρά της ΕΕ για να εφαρμοστεί πλέον το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη – μέλη με βάση το σύστημα των ποσοστώσεων.

Μέρκελ και Τσίπρας συζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες του απεσταλμένου του MEGA στις Βρυξέλλες, Χρήστου Τσιγουρή, το θέμα των hot spots στην ενδοχώρα αλλά και τη λειτουργία της νέας Frontex.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Άγκελα Μέρκελ για την πρόοδο των εργασιών στα κέντρα υποδοχής και προσωρινής παραμονής προσφύγων στην ενδοχώρα, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα μέσα στον Φεβρουάριο.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως κατέστησε σαφές στην Άγκελα Μέρκελ ότι η χώρα μας θέλει να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της Frontex και να δεχθεί τη βοήθειά της, ενώ επεσήμανε πως από όσα έχει ζητήσει η Αθήνα από την εν λόγω υπηρεσία έχουν υλοποιηθεί τα μισά και το προσωπικό εργάζεται με τα ωράρια των κρατών από τα οποία προέρχεται.

Η ελληνική πλευρά ζητά να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία ή επανεγκατάστασης από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν πως συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: