Τουσκ για προσφυγική κρίση: Εχουμε τις συμφωνίες, πάσχουμε στην εφαρμογή




Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της τακτικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες με την ενδιάμεση συνέντευξη Τύπου των Προέδρων του Συμβουλίου Ντ. Τούσκ και της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Οι δύο πρόεδροι περιέγραψαν τις αποφάσεις των 28 σε σχέση με το προσφυγικό, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη συζήτηση με τη Βρετανία και τον Ντ. Κάμερον, σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που ο τελευταίος απαιτεί για να παραμείνει στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με την προσφυγική κρίση, ο πρόεδρος του Συμβουλίου εξήγησε ότι “έχουμε τις συμφωνίες”, αλλά “πάσχουμε στην εφαρμογή τους”. “Πάσχουμε” είπε ο Ντ.Τουσκ “στη μετεγκατάσταση προσφύγων, την επαναπροώθηση μεταναστών, στη δημιουργία hot spots και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ”.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου επεσήμανε ότι “αν αποτύχουμε στην προστασία των Συνόρων της Ένωσης, θα αποτύχουμε ως πολιτική κοινότητα και όχι απλά ως ζώνη Σένγκεν”. Επεσήμανε ότι οι συνέπειες για την ΕΕ θα είναι καταστροφικές.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο οι 28 συμφώνησαν να προστατεύσουν τη ζώνη Σένγκεν, υιοθετώντας ως τον Ιούνιο μια πρόταση για την από κοινού προστασία της.

Τα καλά νέα είπε ο πρόεδρος Τουσκ έρχονται από την Ελλάδα, όπου η Frontex συμφώνησε την αποστολή ομάδων rabit για επιχειρήσεις στο Αιγαίο, ήδη μέσα στον Δεκέμβριο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ δήλωσε ικανοποιημένος από την “ισχυρή αποδοχή της πρότασης της Κομισιόν για την φύλαξη των συνόρων”, πεπεισμένος ότι κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής προεδρίας θα έχει υλοποιηθεί. Ανακοίνωσε ότι στις αρχές του επομένου έτους θα καταθέσει πρόταση και για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου, οριοθετώντας του κανόνες για νόμιμη μετανάστευση στην ΕΕ.

Τέλος τόσο ο Τούσκ, όσο και ο Γιούνκερ περιέγραψαν τις δυσκολίες στην συζήτηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων της Βρετανίας και του Ντ.Κάμερον. Ο Ντ.Τουσκ εξήγησε ότι θα κατατεθούν συμβιβαστικές προτάσεις ως τον Φεβρουάριο, όμως ο Ζ.Κ.Γιούνκερ δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, κάνοντας λόγο για 4 πολύ δύσκολα ερωτήματα.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Σπινθουράκη του ΑΠΕ:

Την ανάγκη αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων της ζώνης Σένγκεν υπογράμμισαν σήμερα από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος Τουσκ δήλωσε σχετικά αισιόδοξος μετά την σημερινή συνεδρίαση και τόνισε ότι οι πάντες συμφωνούν πως τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν πρέπει να μένουν απροστάτευτα. Χαρακτήρισε επίσης θετική τη συμφωνία της Frontex με την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Τουσκ ανέφερε ότι είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων που η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει υποσχεθεί ότι θα λάβει.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ικανοποιημένος από την θετική υποδοχή των προτάσεων που πρόσφατα υπέβαλε η Ευρωπαΐκή Επιτροπή για τη δημιουργία μίας νέας ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων η οποία θα αντικαταστήσει την Frontex. Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να συμφωνήσουμε επί της προτάσεως της Επιτροπής έως τον Ιούλιο του 2016.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ανέφερε ότι χωρίς αμφιβολία υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν υιοθετηθεί ενώ ανέφερε ότι η Ευρωπαΐκή Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για την αναθεώρηση του λεγόμενου Δουβλίνου 2.

Ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι «εκ των ων ουκ άνευ»

Σύμφωνα με την Μαρία Αρώνη του ΑΠΕ:

Την ικανοποίησή του για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Ντ. Τουσκ τόνισε ότι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι «εκ των ων ουκ άνευ» στη μεταναστευτική πολιτική και προσέθεσε ότι «η προστασία των συνόρων είναι και θα πρέπει να είναι πρωτίστως, εθνική αρμοδιότητα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι σήμερα θα πρέπει να αναλυθούν οι «αμφιλεγόμενες» προτάσεις-ιδέες της Επιτροπής για επέμβαση μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής στο έδαφος κυρίαρχων κρατών. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει «τρωτή», όταν κάποιες χώρες της ζώνης Σένγκεν δεν μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους.

«Αν απορρίψουμε την πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα είναι το ίδιο επώδυνες», δήλωσε ο Ντ. Τουσκ.

Εξάλλου, ο κ. Τουσκ τόνισε ότι παρότι η προσφυγική κρίση συγκλονίζει την Ευρώπη, δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την οικονομική και νομισματική ένωση. «Αυτή η Σύνοδος θα καταστήσει σαφές ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για την τραπεζική ένωση», ανέφερε ο ίδιος.

Τέλος, σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Μ. Βρετανίας που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου χαρακτήρισε «απαράδεκτα» ορισμένα σημεία της βρετανικής πρότασης, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια συμφωνία έως το Φεβρουάριο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: