Την τουρκική θέση για πενταμερή υποστηρίζει ο ‘Αιντα, διαφωνούν Αθήνα και Λευκωσία




Σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί πενταμερής διάσκεψη, γιατί χρειάζεται οι εγγυήτριες δυνάμεις να συζητήσουν το θέμα των εγγυήσεων, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Σημειώνεται ότι με την πενταμερή διαφωνούν και η Λευκωσία, και η Αθήνα.

Σε δηλώσεις του, ύστερα από συνάντηση που είχε το μεσημέρι στο Προεδρικό, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Αιντα είπε ότι τα περισσότερα θέματα που συζητούν στις συνομιλίες αφορούν τις δυο κοινότητες, όμως υπάρχει και η διεθνής πτυχή και δεν μπορεί να έχουμε την τελική φάση εάν δεν εμπλακούν οι εγγυήτριες δυνάμεις. Σημείωσε πως το πότε θα γίνει αυτό εξαρτάται από την πορεία των υπόλοιπων θεμάτων καθώς δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα.

Ο κ. Άιντα είπε πως σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των ηγετών και θα υπάρξει άλλη μια την ερχόμενη Κυριακή, η οποία θα είναι η τελευταία για φέτος. “Προχωρούμε μπροστά σε πολλά θέματα και είναι πολύ βολικό και πρακτικό για μένα να έχω αυτές τις συναντήσεις με τους ηγέτες πριν από τη δική τους συνάντηση”, είπε.

Ο κ. Αιντα ανέφερε πως σήμερα ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις συναντήσεις του στην Άγκυρα, οι οποίες όπως είπε, ήταν πολύ εποικοδομητικές και εις βάθος. Όπως είπε, οι συναντήσεις αυτές αποτελούν “ενδιαφέρον μέρος της προετοιμασίας μας για την τελική φάση που δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αλλά θα γίνει κάποια στιγμή, και κατά πόσο οι εγγυήτριες χώρες χρειάζονται επίσης να είναι εμπλεκόμενες. Έτσι υπάρχει σοβαρή ανάμιξη επίσης από την Τουρκία όπως και από τις άλλες εγγυήτριες χώρες”.

Διευκρίνισε ωστόσο πως κατά τη σημερινή συνάντηση των ηγετών δεν θα συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων αλλά θα συζητηθούν τα γνωστά κεφάλαια. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει κατάληξη στο περιουσιακό, σημειώνοντας πως “τίποτα δεν θα είναι τελικό μέχρι το τέλος”. Είπε, εξάλλου, πως υπάρχει καλή αντίληψη για το πού βρισκόμαστε στα πλείστα κεφάλαια, προσθέτοντας ότι “η διάθεση παραμένει καλή”.

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί πενταμερής συνάντηση, ο κ. ‘Αιντα είπε πως θα υπάρξει σε κάποιο στάδιο. “Αυτό θα αποτελέσει μέρος της τελικής φάσης διότι είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε επίσης τις εγγυήτριες δυνάμεις για να χειριστούμε τα συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται με αυτές. Για τα πλείστα θέματα που συζητούμε εναπόκειται στους Κύπριους να αποφασίσουν, στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους μέσω των ηγετών τους, αλλά υπάρχουν κάποια θέματα διεθνούς φύσης και φυσικά δεν μπορούμε να έχουμε τελική λύση πριν να υπάρξει ανάμιξη τους σε κάποια μορφή”, είπε.

Ο αξιωματούχος των ΗΕ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη λύση αλλά, πρόσθεσε, υπάρχει η αντίληψη ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα ο χρόνος και ανέφερε ότι συμφωνεί με τους ηγέτες που έχουν πει ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο εγγύς μέλλον.

Σε ερώτηση αν έχει κάποια ένδειξη για αλλαγή της στάσης της Άγκυρας σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων, είπε ότι είχε καλές συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας και με άλλους Τούρκους αξιωματούχους για αυτά και για άλλα θέματα και μετέφερε τις εντυπώσεις του από αυτές τις συναντήσεις στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Δήλωσε πως όλες οι εγγυήτριες δυνάμεις, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, προσβλέπουν στο να δουν το πρόβλημα να επιλύεται, και συμπλήρωσε ότι “όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για να γίνει αυτό”.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τις συναντήσεις των ηγετών τον Ιανουάριο, είπε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί από τους ηγέτες σήμερα και την ερχόμενη Κυριακή και θα υπάρξουν και οι ανάλογες ανακοινώσεις. “Αυτό που είναι σαφές είναι ότι θα αξιοποιήσουμε τον Ιανουάριο ενεργά”, κατέληξε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: