Tοιχογραφία του Μπάνκσι, που εικονίζει τον Στιβ Τζομπς σαν πρόσφυγα




‘Eνα έργο του Βρετανού καλλιτέχνη του δρόμου που είναι γνωστός μόνο ως Μπάνκσι, το οποίο απεικονίζει τον θανόντα ιδρυτή της εταιρείας Apple Στιβ Τζομπς σαν πρόσφυγα και βρίσκεται σ’ έναν τοίχο στον καταυλισμό προσφύγων του Καλέ, καθώς και άλλα δύο έργα του ιδίου σε διαφορετικά σημεία της πόλης, θα προστατευθούν, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές χθες.

Η τοιχογραφία του Μπάνκσι εικονίζει τον Τζομπς, σε φυσικό μέγεθος, με έναν σάκο ριγμένο πάνω από τον αριστερό του ώμο και με έναν από τους πρώτους υπολογιστές Apple στο δεξί του χέρι. Βρίσκεται σ’ έναν τοίχο στην είσοδο του καταυλισμού στο Καλέ, περιτριγυρισμένο από σκηνές προσφύγων. Φωτογραφίες του έργου αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του Μπάνκσι (http://banksy.co.uk/). Η λεζάντα στον ιστότοπο του Μπάνκσι: «ο γιος ενός μετανάστη από τη Συρία».

Οι αρχές του Καλέ, στη βόρεια Γαλλία, ανακοίνωσαν πως σκοπεύουν να προστατεύσουν τα έργα, εγκαθιστώντας τους γυάλινα ή πλαστικά προστατευτικά περιβλήματα. «Ανακαλύψαμε την ύπαρξη αυτού του έργου τέχνης την Παρασκευή κι αποφασίσαμε να το προστατεύσουμε, για να μην καταστραφεί», είπε μια εκπρόσωπος του δήμου του Καλέ.

Η Νατάσα Μπουσάρ, δήμαρχος του Καλέ, δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Nord Littoral πως το έργο αποτελεί μια ευκαιρία για την πόλη.

«Είναι πολύ καλό, στέλνει ένα μήνυμα», σημείωσε.

Ο Μπάνκσι —η ταυτότητα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα— τόνισε, σε μια σπάνια δήλωσή του στα βρετανικά ΜΜΕ, ότι ο μοναδικός λόγος που υπάρχει η Apple είναι πως οι αρχές των ΗΠΑ είχαν επιτρέψει να μετεγκατασταθεί στη χώρα αυτή ένας νεαρός από την πόλη Χομς της Συρίας.

«Συχνά μας οδηγούν να πιστέψουμε ότι η μετανάστευση στερεί πόρους από μια χώρα, αλλά ο Στιβ Τζομπς ήταν ο γιος ενός Σύρου μετανάστη», ανέφερε ο Μπάνκσι, που έχει γίνει διάσημος για τις ειρωνικές και αναπάντεχες τοιχογραφίες του σε απροσδόκητα μέρη.

Περίπου 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες, που έφυγαν για να σωθούν από τους πολέμους και τη φτώχεια στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, ζουν στη λεγόμενη «ζούγκλα» των καταυλισμών υποδοχής στο Καλέ και πολλοί από αυτούς έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να φθάσουν στη Βρετανία πηδώντας πάνω σε φορτηγά, μπαίνοντας κρυφά σε τρένα, ή με τα πόδια, μέσω του υπόγειου τούνελ.

Μια δεύτερη τοιχογραφία του Μπάνκσι, στην ακτή του Καλέ, εικονίζει ένα παιδί που κοιτάζει με ένα τηλεσκόπιο τον ορίζοντα, προς την κατεύθυνση της Βρετανίας. Ένα όρνιο κάθεται πάνω στο τηλεσκόπιο.

Ένα τρίτο έργο του Μπάνκσι στην ίδια πόλη, κοντά στην υπηρεσία μετανάστευσης, είναι ένα ασπρόμαυρο αντίγραφο του πίνακα Σχεδία της Μέδουσας, της διάσημης, τεράστιας ελαιογραφίας σε καμβά του Ζαν-Λουί Τεοντόρ Ζερικό (1819). Απεικονίζει επιζώντες, πάνω σε μια σχεδία, που κουνάνε απελπισμένα τα χέρια για να τραβήξουν την προσοχή των επιβαινόντων σε ένα άλλο πλοίο, που μοιάζει με σύγχρονο γιοτ, στον ορίζοντα. Η λεζάντα στον ιστότοπο του Μπάνκσι: «δεν είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι».

Τον Σεπτέμβριο, ο Βρετανός καλλιτέχνης είχε ανακοινώσει μέσω του ιστοτόπου του ότι η ξυλεία και άλλα είδη από το θεματικό πάρκο Dismaland, που είχε δημιουργήσει προσωρινά στη δυτική Αγγλία, επρόκειτο να σταλούν για να φτιαχτούν καταλύματα για τους πρόσφυγες στο Καλέ.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λίλλη, France

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: