Τι σημαίνει άραγε η «διεθνής απολογία» του Αλέξη σε Channel 4 και ΝΥΤ;




Σε απολογητικούς τόνους εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τόσο στο ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον για το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4, όσο και στα λόγια του όπως καταγράφονται από την εφημερίδα New York Times. Ένας Τσίπρας αγνώριστος, που εγκαταλείπει τη γνωστή εμπρηστική ρητορική του «για όλα οι άλλοι φταίνε» που ακολουθεί στο εσωτερικό, κάνοντας δικαίως τους πάντες να απορούν για τα κίνητρα πίσω από τη νέα αυτή μετάλλαξη στη δημόσια εικόνα του.

Είναι προφανές, ότι το πρώτο που έρχεται στο μυαλό κάποιου που παρατηρεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα, είναι οι βαρύτατες εκφράσεις όπως «προδότες» και «γερμανοτσολιάδες» που εκστόμιζε με κάθε ευκαιρία προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, ενώ αυτή τη στιγμή το μόνο που προκύπτει, είναι ότι ο ελληνικός λαός πλήρωσε βαρύτατο τίμημα για την εκπαίδευσή του Αλέξη και την προσγείωσή του στη διεθνή πραγματικότητα, μακριά από το πλέγμα των ιδεοληψιών που κατατρύχει καλοπροαίρετους μεν, με ελάχιστη όμως σχέση με την πραγματικότητα άτομα δε.

Γιατί όμως το κάνει; Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι αποτελεί εισαγωγή σε μια διαδικασία που θα οδηγήσει στην παραίτησή του από την πρωθυπουργία. Αν και τίποτα δεν αποκλείεται, πιο λογική μου μοιάζει η ερμηνεία της καλλιέργειας του εδάφους για να οδεύσει η χώρα σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Πόσες φορές οι της αντιπολίτευσης τον έχουν κατηγορήσει το προηγούμενο διάστημα για τις βαριές εκφράσεις που χρησιμοποιούσε εναντίον τους, ζητώντας – τουλάχιστον ρητορικά – μια συγνώμη;

Μήπως λοιπόν οι δηλώσεις του στα διεθνή ΜΜΕ έχουν σαν στόχο και το εσωτερικό μέτωπο, με στόχο να απαλλαγεί από τον λιγάκι “τρελούτσικο” κυβερνητικό του εταίρο φτιάχνοντας κυβέρνηση με άλλους εταίρους με στόχο την τελική έξοδο της Ελλάδας από τη «στενωπό», που έλεγε και ο μακαρίτης ο Ανδρέας. Εδώ που τα λέμε, ο “αδελφός” Πάνος είχε μία νέα επιτυχία με την αναπαραγωγή της διαδικτυακής βλακείας περί γερμανικού… πορνείου για κτηνοβάτες… Είναι υπουργός Εθνικής Αμυνας γαμώτο. Δεν γίνεται να υιοθετεί κάθε λογής φάρσα των θεότρελλων του Διαδικύου.

Το θέμα όμως είναι, ότι για να γίνει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, πιθανότατο προαπαιτούμενο είναι το να μην είναι ο ίδιος ο Αλέξης πρωθυπουργός, αν και ο Γερμανός Σόιμπλε τον θέλει στο Μαξίμου για να υλοποιήσει το Μνημόνιο που υπέγραψε. Οπότε, το σίριαλ αναμένεται να έχει πολλά ακόμη επεισόδια. Εκτός αν ο Αλέξης έχει πάρει άλλες αποφάσεις για το μέλλον του και θα επιχειρήσει να παραμείνει στο πολιτικό παιχνίδι δια της επίδειξης υπεύθυνης και λιγότερο ιδιοτελούς πολιτικής συμπεριφοράς, όπως λένε αρκετοί, θα έλεγα, ξένοι διπλωματες…

DAVE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: