Τέταρτο best seller της χρονιάς στην Ελλάδα: “Τρόικα, ο δρόμος προς την καταστροφή”,




Της Χριστίνας Δρούζα
www.iefimerida.gr

Λίγες ώρες πριν φύγει το 2015 κάνουμε έναν μικρό εκδοτικό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Ποια ήταν τα βιβλία που διαβάσαμε; Ποια ήταν εκείνα που πούλησαν τα περισσότερα αντίτυπα μέσα στη χρονιά; Ρωτήσαμε τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της Αθήνας για τα δικά τους best sellers.

Ό,τι κι αν λέμε εμείς για τα βιβλία που διαβάζουμε, οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα. Ένα βιβλίο που ανεβαίνει στην κορυφή των best sellers αφορά έναν πολύ μεγάλο αριθμό αναγνωστών. Ποια ήταν, λοιπόν, τα βιβλία που ξεχώρισε το αναγνωστικό κοινό μέσα στο 2015; Τα στοιχεία πωλήσεων μας δίνουν η αλυσίδα πολιτισμού Ιανός, τα βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τα καταστήματα Public και το Cosmote Books, το μεγαλύτερο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο της χώρας.

ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΑΝΟΣ

Στα πρώτα δέκα βιβλία του Ιανού διακρίνουμε πέντε ελληνικά λογοτεχνικά έργα, δύο οικονομικά δοκίμια, δύο βιβλία μεταφρασμένης λογοτεχνίας καθώς και το βιβλίο του διάσημου ψυχαναλυτή Ματθαίου Γιωσαφάτ με τον εύγλωττο τίτλο «Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αύγουστος Κορτώ έχει δυο βιβλία στην τελική δεκάδα, με το ένα να έχει κυκλοφορήσει την προηγούμενη χρονιά. Η πολυδιαβασμένη Λένα Μαντά δεν θα μπορούσε να λείπει από τα best sellers της χρονιάς, αλλά και το πολυσέλιδο μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού φαίνεται να αγαπήθηκε πολύ από τους αναγνώστες. Ο Ίρβιν Γιάλομ για άλλη μια φορά δείχνει να είναι από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς στη χώρα μας, ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η έκτη θέση για τα «Έθιμα ταφής», το πρώτο βιβλίο της Χάνα Κέντ. Ένα στοίχημα κερδισμένο για τις εκδόσεις Ίκαρος που αποφάσισαν να εκδώσουν το πρώτο βιβλίο μιας άγνωστης συγγραφέα από την Αυστραλία.

Τα δέκα best sellers της χρονιάς για τα βιβλιοπωλεία του Ιανού είναι τα παρακάτω:

1. «Μπαμπά… μια κανονική μέρα» του Αντώνη Δούμα-Κανάκη, Εκδόσεις Ιανός

2. «Έρως ανίκατε μάσαν» του Αύγουστου Κορτώ, Εκδόσεις Πατάκη

3. «Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία», του Γιάνη Βαρουφάκη, Εκδόσεις Πατάκη

4. «Τρόικα, ο δρόμος για τη καταστροφή» του Μιχάλη Ιγνατίου, Εκδόσεις Λιβάνη

5. «Πλάσματα μιας μέρας» του Ίρβιν Γιάλομ, εκδόσεις Άγρα

6. «Έθιμα ταφής» της Χάνα Κεντ, εκδόσεις Ίκαρος

7. «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο» του Ισίδωρου Ζουργού, εκδόσεις Πατάκη

8. «Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί» του Ματθαίου Γιωσαφάτ, εκδόσεις Αρμός

9. «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ, εκδόσεις Πατάκη

10. «Μια συγγνώμη για το τέλος» της Λένας Μαντά, εκδόσεις Ψυχογιός

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Στη λίστα των βιβλιοπωλείων Ευριπίδης εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πρώτο σε πωλήσεις βρίσκεται το δοκίμιο του Στάθη Καλύβα «Καταστροφές και θρίαμβοι», ένα βιβλίο που «ξαναδιαβάζει» την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας από την Επανάσταση του 1821 μέχρι το Μνημόνιο. Σημειώνουμε ότι στα πρώτα δέκα βιβλία βρίσκεται και το νέο βιβλίο του Στάθη Καλύβα (που συνέγραψε με τον Νίκο Μαραντζίδη) και αφορά την ιστορία του εμφυλίου πολέμου. Ο Ίρβιν Γιάλομ και ο Ουμπέρτο Έκο φαίνεται να είναι οι πιο αγαπημένοι ξένοι συγγραφείς στον Ευριπίδη, ενώ στους Έλληνες διακρίνουμε τον Χρήστο Χωμενίδη, με την πολυβραβευμένη «Νίκη» του, τον Αύγουστο Κορτώ, την Αλκυόνη Παπαδάκη και τη Λένα Μαντά. Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ με το περί γάμου δίλημμά του βρίσκεται, κι εδώ, στην πρώτη δεκάδα.

Πιο αναλυτικά, τα ευπώλητα του Ευριπίδη είναι:

1. «Καταστροφές και θρίαμβοι» του Στάθη Καλύβα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

2. «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη, εκδόσεις Πατάκη

3. «Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί;» του Ματθαίου Γιωσαφάτ, εκδόσεις Αρμός

4. «Τρόικα, ο δρόμος προς την καταστροφή» του Μιχάλη Ιγνατίου, εκδόσεις Λιβάνη

5. «Πλάσματα μιας μέρας» του Ίρβιν Γιάλομ, εκδόσεις Άγρα

6. «Μια συγνώμη για το τέλος» της Λένας Μαντά, εκδόσεις Ψυχογιός

7. «Θα ξανάρθουν τα χελιδόνια» της Αλκυόνης Παπαδάκη, εκδόσεις Καλέντη

8. «Έρως ανίκατε μάσαν» του Αύγουστου Κορτώ, Εκδόσεις Πατάκη

9. «Φύλλο μηδέν» του Ουμπέρτο Έκο, εκδόσεις Ψυχογιός

10. «Εμφύλια πάθη» των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, εκδόσεις Μεταίχμιο

Viblio_Ignatiou_Troika

PUBLIC

Στην κορυφή των best sellers της αλυσίδας βιβλιοπωλείων Public βρίσκουμε δυο βιβλία που διαβάστηκαν από πολύ κόσμο το φετινό καλοκαίρι: το τελευταίο μυθιστόρημα της Λένας Μαντά «Μια συγνώμη για το τέλος» και το νέο βιβλίο της πολυσυζητημένης σειράς «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι». Συγγραφείς όπως ο Ουμπέρτο Έκο, ο Ίρβιν Γιάλομ και ο Αύγουστος Κορτώ ξεχωρίζουν για μια ακόμη φορά, όπως και ο ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ. Οι αναγνώστες του Public φαίνεται, επίσης, να αγαπούν πολύ τις αστυνομικές ιστορίες του Τζο Νέσμπο αλλά και το καυστικό χιούμορ του Αρκά, αφού τα «Ζευγάρια» του βρίσκονται στην έκτη θέση.

Τα best sellers της χρονιάς για την αλυσίδα Public είναι τα ακόλουθα:

1. «Μια συγνώμη για το τέλος» της Λένας Μαντά, εκδόσεις Ψυχογιός

2. «Γκρέυ: Οι πενήντα αποχρώσεις του γκρι μέσα από τα μάτια του Κρίστιαν» της Ε.Λ. Τζέιμς, εκδόσεις Πατάκη

3. «Φύλλο μηδέν» του Ουμπέρτο Έκο, εκδόσεις Ψυχογιός

4. «Έρως ανίκατε μάσαν» του Αύγουστου Κορτώ, Εκδόσεις Πατάκη

5. «Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί;» του Ματθαίου Γιωσαφάτ, εκδόσεις Αρμός

6. «Ζευγάρια» του Αρκά, εκδόσεις Γράμματα

7. «Αίμα στο χιόνι» του Τζο Νέσμπο, εκδόσεις Μεταίχμιο

8. «Χάρτινες πόλεις» του Τζον Γκριν, εκδόσεις Λιβάνη

9. «Να σου πω μια ιστορία» του Χόρχε Μπουκάι, εκδόσεις Opera

10. «Πλάσματα μιας μέρας» του Ίρβιν Γιάλομ, εκδόσεις Άγρα

COSMOTE BOOKS

Στο μεγάλο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο ξεχωρίζουν οι «βασίλισσες των best sellers» Λένα Μαντά και Χρυσηίδα Δημουλίδου, μαζί με τη Ε.Λ. Τζέιμς των «Πενήντα αποχρώσεων του γκρι». Ωστόσο, οι επιλογές των αναγνωστών του Cosmote Books διαφοροποιούνται από εκείνες των υπόλοιπων βιβλιοπωλείων. Όσοι αγοράζουν τα βιβλία τους από το Cosmote Books μάλλον προτιμούν την αστυνομική λογοτεχνία, αφού στην πρώτη δεκάδα βλέπουμε συγγραφείς όπως ο Τζο Νέσμπο, η Πόλα Χόκινς (που κέρδισε πρόσφατα και το βραβείο “goodreads”) και η Καμίλα Λάκμπεργκ. Ευχάριστη έκπληξη της λίστας αποτελεί η απαιτητική «Καρδερίνα» της Ντόνα Τάρτ, αλλά και η «Άκρα Ταπείνωση» της Ρέας Γαλανάκη, μυθιστορήματα που δεν είχαν εμφανιστεί στη λίστα άλλων βιβλιοπωλείων.

Τα best sellers του 2015 για το Cosmote Books είναι τα παρακάτω:

1. «Μια συγνώμη για το τέλος» της Λένας Μαντά, εκδόσεις Ψυχογιός

2. «Γκρέυ: Οι πενήντα αποχρώσεις του γκρι μέσα από τα μάτια του Κρίστιαν» της Ε.Λ. Τζέιμς,

εκδόσεις Πατάκη

3. «Το μάτι του βοριά» της Χρυσηίδας Δημουλίδου, εκδόσεις Ψυχογιός

4. «Περισσότερο αίμα» του Τζο Νέσμπο, εκδόσεις Μεταίχμιο

5. «Η εξομολόγηση» του Σπύρου Πετρουλάκη, εκδόσεις Μίνωας

6. «Το κορίτσι του τρένου» της Πόλα Χόκινς, εκδόσεις Ψυχογιός

7. «Ο θηριοδαμαστής» της Καμίλα Λάκμπεργκ, εκδόσεις Μεταίχμιο

8. «Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία» του Γιάνη Βαρουφάκη, εκδόσεις Πατάκη

9. «Η καρδερίνα» της Ντόνα Ταρτ, εκδόσεις Λιβάνη

10. «Η άκρα ταπείνωση» της Ρέας Γαλανάκη, εκδόσεις Καστανιώτη

And the winner is…

Ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο στις παραπάνω λίστες είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε ένα βιβλίο που να εμφανίζεται σε όλες τις λίστες των best sellers. Οι αναγνωστικές προτιμήσεις διαφοροποιούνται από βιβλιοπωλείο σε βιβλιοπωλείο, άλλοτε πολύ άλλοτε λίγο. Υπάρχουν, ωστόσο, συγγραφείς που ξεχωρίζουν, με τα βιβλία τους να βρίσκονται στα ευπώλητα των τριών από τα τέσσερα βιβλιοπωλεία, συγγραφείς όπως η Λένα Μαντά (απουσιάζει από τον Ευριπίδη), ο Αύγουστος Κορτώ (απουσιάζει από το Cosmote Books), ο Ίρβιν Γιάλομ (απουσιάζει από το Cosmote Books), αλλά και ο ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ, που επίσης απουσιάζει από το Cosmote Books. Στα ευπώλητα δύο μεγάλων βιβλιοπωλείων βρίσκουμε οικονομικά δοκίμια, όπως το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία» (εμφανίζεται στις λίστες του Ιανού και του Cosmote Books) και το βιβλίο του Μιχάλη Ιγνατίου για την Τρόικα (εμφανίζεται στις λίστες του Ιανού και του Ευριπίδη), αλλά και τα λογοτεχνικά έργα καθιερωμένων συγγραφέων όπως ο Ουμπέρτο Έκο (στον Ευριπίδη και στα Public) και ο Τζό Νέσμπο (στα Public και στο Cosmote Books).

Το τελευταίο μυθιστόρημα της πολυγραφότατης Λένας Μαντά βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων στα Public και στο Cosmote Books, ενώ η πολυαναμενόμενη ιστορία του Γκρέυ των «Πενήντα αποχρώσεων του γκρι» είναι στη δεύτερη θέση και στα δύο βιβλιοπωλεία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στα ευπώλητα της χρονιάς, έστω και με μία μόνο εμφάνιση σε σχετική λίστα, εμφανίζονται λογοτεχνικά έργα πιο απαιτητικά όπως «Τα έθιμα ταφής» και η «Καρδερίνα» της βραβευμένης Ντόνα Τάρτ, στην ξένη λογοτεχνία, «Η άκρα ταπείνωση» της Ρέας Γαλανάκη και ο «Ματίας Αλμοσίνο» του Ισίδωρου Ζουργού, στην ελληνική.

* Οι απαντήσεις αφορούν στοιχεία πωλήσεων από τον Ιανουάριο μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου 2015. Δεν έχουμε στοιχεία για τις μέρες των γιορτών που η κίνηση στα βιβλιοπωλεία, όπως και σε όλα τα άλλα καταστήματα, είναι αυξημένη.

Πηγή: Ποια βιβλία διαβάσαμε το 2015; | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/243428/poia-vivlia-diavasame-2015#ixzz3vwTQEudy

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: