«Τα Θέατρα» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης




Μια παράσταση ξεχωριστή, τα «Θέατρα» της Βάιολετ Λουίζ (Λουίζα Κωστούλα), βασισμένη σε κείμενα του Ολιβιέ Πι, ενός από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας, σκηνοθέτη, ποιητή και διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν επανέρχεται από σήμερα 14/12 στο Ιδρύμα Μ.Κακογιάννης.

Μετά την επιτυχημένη παρουσία στο 2ο Φεστιβάλ Γαλλικού Θεάτρου “Το Γαλλικό Θέατρο – la Grecque”, το σπαρακτικό, καίριο και συμβολικό κείμενο του Ολιβιέ Πι θα ξεδιπλώνεται και πάλι στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο του ΙΜΚ, κάθε Δεύτερα και Τρίτη στις 21.00, «σε μία ιδιαίτερη οπτικοακουστική παράσταση, με δύο περφόρμερ και πολλούς ισάξιους συμπρωταγωνιστές».

Οι κοινωνίες της υποκρισίας, της βίας του ρατσισμού, της αποικιοποίησης φωτογραφίζονται στα «Θέατρα» του Ολιβιέ Πι. Ενας νεαρός, μισός Γάλλος μισός Αλγερινός, μαχαιρώνεται σε ένα δημόσιο δρόμο, γιατί κοίταξε ερωτικά κάποιον άλλο νεαρό. Καθώς αρχίζει να χάνει τις αισθήσεις του, βλέπει σαν μαγνητοταινία σε rewind τα πιο σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα της ζωής του. «Κάθε νύχτα ονειρεύομαι εκείνον τον γκρίζο τόπο, εκεί όπου έρχονται κι άλλοι σακατεμένοι και βογκάνε και μ’ αγκαλιάζουν, έναν υπόγειο χώρο ακριβώς όπως του πρέπει να είναι, κάτι σαν τάφος, και πάνω απ’ τα κεφάλια μας χορεύουν οι γονείς μας», θα πει, απευθύνοντας, μέσα από το κείμενο του Πι, ένα βαθύ κατηγορώ σε όλους τους γονείς που δημιούργησαν τις βίαιες και απάνθρωπες κοινωνίες.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: