Συνέδριο για τα «Δίκτυα στην ιστορία από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή»




Χερσαίοι και θαλάσσιοι δρόμοι. Μετακινήσεις διπλωματικών αποστολών, στρατευμάτων και πληθυσμών. Διακινήσεις εμπορευμάτων και κυκλοφορίες νομισμάτων. Διαδρομές γνώσης και πολιτισμού. Δίκτυα ποικίλων μορφών, όπως τα παραπάνω, από την αρχαιότητα ως τον 20ό αιώνα παρουσιάζονται στο τριήμερο συνέδριο στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), στο «Αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας» (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

Το συνέδριο «Δίκτυα στην ιστορία από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή» υλοποιεί το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ, το οποίο ερευνά την ιστορία (πολιτική, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική) όχι μόνο του ελληνικού χώρου, αλλά και των περιοχών που έδρασε ο Ελληνισμός, από την προϊστορική αρχαιότητα μέχρι και τη σύγχρονη εποχή.

Το συνέδριο αποτελεί μέρος του ερευνητικού προγράμματος «Κύρτου πλέγματα», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας «Κρηπίς» (2013-2015).

«Τέτοιου είδους προγράμματα, που στην ουσία χρηματοδοτούν την έρευνα, είχαν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν σχεδόν όλα τα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Όπως ήταν αναμενόμενο και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών διεκδίκησε και οργάνωσε το δικό του πρόγραμμα, μια ευκαιρία να συνεργαστούν για πρώτη φορά τα τρία ανθρωπιστικά ινστιτούτα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, της αρχαιότητας, των βυζαντινών ερευνών και της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που πριν λίγα χρόνια συγχωνεύτηκαν σε ένα διαχρονικό», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ταξιάρχης Κόλλιας, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: