Συμφωνία με τους δανειστές αλλά τα δύσκολα μένουν για τον Ιανουάριο




Ευχαριστημένος δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αναχωρώντας από το ξενοδοχείο Χίλτον μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, μετέδωσε η τηλεόραση του Σκάι.

Υπήρξε συμβιβασμός στο θέμα των “κόκκινων” δανείων, με τα… δύσκολα όμως να μετατίθενται πλέον για τον Ιανουάριο, όπως μετέδωσε το Μέγκα στο αποψινό του δελτίο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η Ελλάδα και οι δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκλεισε η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών ενώ το Σάββατο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις διατάξεις για τις οποίες απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Στόχος είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί αύριο στη Βουλή και να ψηφισθεί την Τρίτη το βράδι. Στη συνέχεια το Euroworking Group θα εγκρίνει τη χορήγηση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων εταιρειών με τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ Επίσης θα προβλέπει το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα χωρισθεί σε υποενότητες ανάλογα με την κατηγορία των προς αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου καθώς και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι το νέο μισθολόγιο δεν θα προβλέπει μειώσεις μισθών αλλά θα παρέχει κίνητρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στο δημόσιο.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης στο  ξενοδοχείο Χίλτον 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης στο ξενοδοχείο Χίλτον 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Πληροφορίες φέρουν την πλευρά των δανειστών να έχει δεχτεί να νομοθετηθεί πλαίσιο μόνο για τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια και τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να παραπέμπονται προς εξέταση με την αξιολόγηση του Ιανουαρίου.

Η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group έγινε, αλλά δεν συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα και όσα έχουν συζητηθεί αυτές τις ημέρες.

Η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί σε άλλη ειδική συνεδρίαση για την Ελλάδα του EuroWorking Group, που θα πραγματοποιηθεί αφού ψηφισθούν τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, ώστε να εκταμιευθεί και το 1 δισ. ευρώ έως την ερχόμενη Παρασκευή.

Με την παραπομπή των “κόκκινων” δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων τον Ιανουάριο, η ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης γίνεται ακόμη πιο βαριά αφού ήδη περιλαμβάνει:

  • Το ασφαλιστικό (με τις τελευταίες πληροφορίες να φέρουν τους δανειστές να έχουν ζητήσει να ανέβει ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης από τα 15 στα 20 χρόνια)
  • Το φορολογικό (νέες κλίμακες, νέο αφορολόγητο)
  • Τα εργασιακά (πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, νέες συμβάσεις εργασίας).

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: