Συμφωνία χωρίς ασάφειες και κενά, παραινέσεις και νουθεσίες από τον Κέρι




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Παραινέσεις για να αξιοποιηθεί «η ευκαιρία για λύση» του Κυπριακού έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κατά τις συναντήσεις που είχε χθες στη Λευκωσία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος μετέφερε στη κυπριακή κυβέρνηση τη «δέσμευση» της Άγκυρας, αναφερόμενος σε επαφές που είχε με τους Ερντογάν και Νταβούτογλου. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έφθασε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα στην Κύπρο και αμέσως μετά συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη ενώ στη συνέχεια έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Μετά τη σαραντάλεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πήγε στα κατεχόμενα (χωρίς σημαίες και σύμβολα) για να δει τον Ακιντζί. Ακολούθως πήγε στην περιοχή του Λήδρα Πάλας και συνομίλησε με Ε/Κ και Τ/Κ νέους που έπαιζαν καλαθόσφαιρα και στη συνέχεια προέβη σε δήλωση στο κτίριο του Φούλμπράιτ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ το βράδυ παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, Λίζα Μπάντεχαιμ στην οικεία της, στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας. Συνδαιτυμόνες του οι Αναστασιάδης, Ακιντζί, Μαυρογιάννης, Ναμί, Άιντα και ασφαλώς η οικοδέσποινα, Λίζα Μπάντεχαιμ.

Ο Τζον Κέρι, όπως πληροφορούμαστε, κατά τις συναντήσεις του στη Λευκωσία μίλησε γενικά, χωρίς να συγκεκριμενοποιήσει οτιδήποτε πλην των παραινέσεων και των νουθεσιών προς τους συνομιλητές του. Ανέφερε πως μέσα στο «σκοτάδι που επικρατεί στην περιοχή», μια συμφωνία στην Κύπρο θα είναι φωτεινό παράδειγμα. Είπε πως οι ΗΠΑ όπως και η Ε.Ε. θα βοηθήσουν οικονομικά την Κύπρο μετά τη λύση, σημειώνοντας ότι αυτό θα το εξετάσουν όταν γίνουν μελέτες και γίνει γνωστό το κόστος. Για το θέμα της ασφάλειας έδειξε να δείχνει κατανόηση, δεν υπήρξε όμως τοποθέτηση του επί της ουσίας.

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ άκουγε περισσότερο την ενημέρωση του Νίκου Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος είπε πως η λύση θα πρέπει να μην έχει κενά ή να χαρακτηρίζεται από εποικοδομητικές ασάφειες. Σε αυτό συμφώνησε και ο κ. Κέρι. Ο Πρόεδρος έθεσε το θέμα των εγγυήσεων σημειώνοντας πως πρέπει να καταργηθούν και να αποχωρήσει ο κατοχικός στρατός. Περαιτέρω αναφέρθηκε στα οικονομικά της λύσης καθώς και στις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με χώρες της περιοχής, κάνοντας ειδική αναφορά στην Αίγυπτο. Σε αυτό το σημείο ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως υπάρχει ενδιαφέρον από τη χώρα του και πως τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν σε διμερές επίπεδο. Είπε ακόμη πως η Κύπρος είναι παράγοντας σταθερότητας.

Ο Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε πως επιβεβαιώθηκε η υποστήριξη της αμερικανικής πλευράς στην λύση. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν συναντήθηκε με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, είπε πως δεν αναμένει την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» μέσα από τέτοιου είδους συναντήσεις.

ΚΕΡΙ:  Χειροπιαστή  η πρόοδος – Εφικτή η λύση ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε δήλωσή του που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους παρουσιάσθηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού.

Μιλώντας στο Ίδρυμα Φούλμπραιτ στην πράσινη γραμμή και χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις, έκανε λόγο για χειροπιαστή πρόοδο. «Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει σαφές ότι το έδαφος πραγματικά κινείται και έχει υπάρξει απτή πρόοδος και είμαι περισσότερο από ποτέ πεπεισμένος ότι μια λύση στη μακροχρόνια διαίρεση της Κύπρου είναι εφικτή και μαζί της τα πολλά οφέλη της ενότητας για όλο το λαό του νησιού», είπε ο κ. Κέρι.

«Δεν θα συμβεί αυτομάτως, θα είναι δύσκολο, αλλά μπορεί να γίνει», υπέδειξε, σημειώνοντας πως μέσα από τις επαφές που είχε σήμερα στο νησί επιβεβαιώθηκε αυτή του η πεποίθηση.

«Είμαι ήδη εντυπωσιασμένος τόσο από τον Νίκο, όσο και από τον Μουσταφά, που εργάζονται πολύ σκληρά για την ειρήνη και κάνουν τους σκληρούς και δημιουργικούς συμβιβασμούς που απαιτούν οι στιγμές», ανέφερε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες αξίζουν την υποστήριξη όλων.

«Μια βιώσιμη λύση θα δημιουργήσει ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη σε όλο το νησί. Θα υπάρξουν ξένες επενδύσεις», είπε και σημείωσε ότι με μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός και εμπορικός κόμβος.

«Μια ενωμένη Κύπρος θα σταθεί ως φάρος ελπίδας σε μια ταραχώδη περιοχή του κόσμου σε μια εποχή που οι άνθρωποι χρειάζονται αυτό το φάρο. Θα είναι ένα πρότυπο για άλλες περιοχές, που αναζητούν ένα ειρηνικό πολυεθνικό μέλλον», επεσήμανε.

«Σήμερα έγινα μάρτυρας αυτής της επιθυμίας για αλλαγή», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον αγώνα καλαθόσφαιρας μεταξύ νεαρών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων παικτών των Peace Players, τον οποίο παρακολούθησε στο Λήδρα Πάλας, προτού κάνει δήλωση.
«Είναι γεγονός ότι μέσα από μια βιώσιμη λύση κανείς δεν θα κερδίσει περισσότερα από τους νέους ανθρώπους αυτού του νησιού», συμπλήρωσε.

ΚΟΤΖΙΑΣ ΜΕ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών έγινε μια επισκόπηση της πορείας των διμερών σχέσεων και εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω προώθησής τους. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε, επίσης, συνάντηση και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι.

«ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Την εκτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης ότι υπάρχει μία «πραγματική ευκαιρία» για εύρεση λύσης στο Κυπριακό επανέλαβε ο Υπουργός Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Βρετανός υπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Συντηρητικού βουλευτή βορείου Λονδίνου Μάθιου Όφορντ για την εκτίμηση του Φόρεϊν Όφις είπε ότι «η κυβέρνηση είναι δυνατός υποστηρικτής της υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασίας λύσης και θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να βοηθήσουμε».

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Επαφές στην Αθήνα θα έχει σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, Η συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά αναμένεται γύρω στις 12.30 το μεσημέρι αφού προηγηθεί η συνάντηση του κ. Κέρι με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα παρουσία του κ. Κοτζιά. Στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως αναμένεται θα είναι το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές, η τρομοκρατία κ.α.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: