Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια και 35 προσαγωγές: ‘Αγριες συγκρούσεις και καταστροφές περιουσιών




Τριάντα πέντε προσαγωγές είχαν γίνει μέχρι τις πρωινές ώρες (ώρα Ελλάδος), από την περιοχή των Εξαρχείων, όπου σημειώθηκαν την Κυριακή σοβαρά επεισόδια μεταξύ ομάδων αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων. Εχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές σε περιουσίες επιχειρηματιών και πολιτών.

Η κατάσταση έδειχνε να εκτονώνεται πλέον, γύρω στις 2 το πρωί (ώρα Ελλάδος), ενώ βρίσκονται ακόμα στην πλατεία Εξαρχείων γύρω στα 100 άτομα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Η ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων μετατράπηκε σε «πεδίο μάχης» νωρίτερα, όταν αντιεξουσιαστές εξαπέλυσαν επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Σημειώνεται ακόμη, ότι το πρωί βρέθηκαν στην περιοχή του λόφου του Στρέφη, από αστυνομικούς της Ασφάλειας, περισσότερες από 100 βόμβες μολότοφ έτοιμες για χρήση.

Διαδηλωτές συγκρούονται με άνδρες των ΜΑΤ μετά το τέλος διαδήλωσης στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στην Αθήνα, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Διαδηλωτές συγκρούονται με άνδρες των ΜΑΤ μετά το τέλος διαδήλωσης στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στην Αθήνα, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Είκοσι προσαγωγές έχουν γίνει μέχρι αυτήν την ώρα  (10 το βράδι ώρα Ελλάδος) από την περιοχή των Εξαρχείων, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη – με μικρότερη ένταση, όμως, τώρα – τα επεισόδια μεταξύ ομάδων αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων.

Η εστία των επεισοδίων έχει μεταφερθεί, αυτή την ώρα, στην αρχή της οδού Στουρνάρη, με τους αντιεξουσιαστές να ρίχνουν, κατά διαστήματα, μολότοφ και πέτρες στις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Πάντως έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή των Εξαρχείων, κυρίως γύρω από το Πολυτεχνείο. Νεαροί έχουν ανάψει φωτιές στους δρόμους και επιτίθενται με μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περίπου 500 άτομα βρίσκονται στην πλατεία Εξαρχείων, από όπου εξαπολύουν επιθέσεις προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Οι αστυνομικοί απαντούν με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής δύο άτομα.

Σημειώνεται ότι το πρωί βρέθηκαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας περίπου 100 βόμβες μολότοφ έτοιμες για χρήση στην περιοχή του λόφου του Στρέφη.

— Δέκα προσαγωγές έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την περιοχή των Εξαρχείων, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρά επεισόδια μεταξύ ομάδων αντιεξουσιαστών και των αστυνομικών δυνάμεων.

Διαδηλωτές συγκρούονται με άνδρες των ΜΑΤ μετά το τέλος διαδήλωσης στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στην Αθήνα, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015. Επτά χρόνια συμπληρώθηκαν από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια από αστυνομικό. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Διαδηλωτές συγκρούονται με άνδρες των ΜΑΤ μετά το τέλος διαδήλωσης στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στην Αθήνα, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015. Επτά χρόνια συμπληρώθηκαν από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια από αστυνομικό. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τις 18:00 το απόγευμα, η κεντρική πορεία αντιεξουσιαστών και αριστεριστών στο κέντρο της Αθήνας, για τη «μαύρη» επέτειο των επτά χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Από τη έναρξη κιόλας της πορείας, αντιεξουσιαστές άρχισαν τη ρίψη μολότοφ κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ.

Νωρίτερα, κατά την πορεία μαθητών στο κένβτρο της πρωτεύουσας, ομάδα περίπου 30 ατόμων, που φορούσαν κουκούλες, πέταξαν πέτρες, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα σε διμοιρία των ΜΑΤ έξω από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι νεαροί κλώτσησαν και έσπασαν κιγκλιδώματα, ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούσαν να τους απωθήσουν.

Κατά τη διάρκεια της πορείας και περνώντας από την Σταδίου, στο ύψος της παλιάς Βουλής, ομάδα διαδηλωτών έκαψε κλειστό περίπτερο. Οι διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας δεν ξεπέρασαν τα 1.000 άτομα, ενώ η πορεία των μαθητών, καθώς και αριστερών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, που είχε ξεκινήσει στις 14:00, ολοκληρώθηκε δίχως άλλα έκτροπα, περί τις 16:15.

Σεβαστείτε τη μνήμη του παιδιού μου, λέει η μητέρα του Γρηγορόπουλου

Η μητέρα του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν, σε συνέντευξη της στο Έθνος της Κυριακής, τονίζει πως “δεν μας αφορούν όσα λένε περί μαύρου Δεκέμβρη ούτε οι απειλές βίας απ’ όπου κι αν προέρχονται. Θεωρούμε ότι προσβάλλουν τη μνήμη του παιδιού μας”.

Η κυρία Τσαλικιάν, ακόμη, δηλώνει ενοχλημένη με την προσπάθεια εκμετάλλευσης της δολοφονίας του παιδιού της και την απόπειρα να γίνει το όνομα του «σημαία» σε δράσεις βίας, καθώς, επίσης, και με την προσπάθεια ανώτερων αστυνομικών πριν και μετά τη δίκη να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα, παρουσιάζοντας την εν ψυχρώ δολοφονία ως ατύχημα.

Διαδηλωτές συγκρούονται με άντρες των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στο κέντρο της Αθήνας, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015. Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια από αστυνομικό και για τον σκοπό αυτό διοργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε πολλές πόλεις της χώρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαΐτας
Διαδηλωτές συγκρούονται με άντρες των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στο κέντρο της Αθήνας, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015. Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια από αστυνομικό και για τον σκοπό αυτό διοργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε πολλές πόλεις της χώρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαΐτας

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Μαθητές, φοιτητές, εκπρόσωποι της Λαϊκής Ενότητας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΜΛ-ΚΚΕ και άλλων παρατάξεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς συμμετείχαν στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η πορεία, που ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι από τα Προπύλαια, ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια, εκτός από δύο μικροπεριστατικά. Συγκεκριμένα, νεαροί πέταξαν πέτρες εναντίον των ΜΑΤ στην οδό Ακαδημίας χωρίς να υπάρξει συνέχεια και λίγο αργότερα έβαλαν φωτιά στην τέντα περιπτέρου στην οδό Σταδίου, η οποία σβήστηκε αμέσως.

Κατά τη διάρκεια της πορείας και περνώντας από την Σταδίου, στο ύψος της παλιάς Βουλής, ομάδα διαδηλωτών έκαψε κλειστό περίπτερο. Οι διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας δεν ξεπέρασαν τα 1.000 άτομα.

Στις 17.00 είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει συγκέντρωση αντιεξουσιαστών και άλλων συλλογικοτήτων στα Προπύλαια.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα, με τους συγκεντρωμένους να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, στις 15:00 θα κλείσει ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο, ενώ μετά τις 17:00 θα κλείσει και ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα, εφόσον υπάρξει πορεία προς τη Βουλή. Για τις 18:00 είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση και πορεία αντιεξουσιαστών.

Την ίδια ώρα, αντίθετη στη βία αλλά και στις πρόσφατες διακηρύξεις τόσο του Νίκου Ρωμανού και του Παναγιώτη Αργυρού όσο και άλλων ομάδων και ατόμων του αναρχικού χώρου, που προαναγγέλλουν δράσεις βίας μέσα στον Δεκέμβρη, με αφορμή και τη συμπλήρωση εφτά χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, εμφανίστηκε η μητέρα του, Τζίνα Τσαλικιάν, σε συνέντευξή της στο Έθνος της Κυριακής.

Επεισόδια σημειώθηκαν πάντως, εχθές, στα Εξάρχεια, τα οποία ξεκίνησαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα και διήρκησαν πάνω από τρεις ώρες.

Κατά την διάρκεια των επεισοδίων δέχτηκε επίθεση και ένα αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τέσσερις Πορτογάλοι τουρίστες, εκ των οποίων τραυματίστηκε ο ένας.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν ομάδα περίπου 80 νεαρών επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ, στην συμβολή των οδών Στουρνάρη και Ζαϊμη.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με πέτρες, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικά, ενώ κάποια στιγμή καταδίωξαν τους νεαρούς σχεδόν μέχρι την πλατεία Εξαρχείων.

Ο «κλεφτοπόλεμος» συνεχίστηκε για αρκετή ώρα, ενώ γύρω στις 02.00 τα ξημερώματα, νεαροί επιτέθηκαν σε ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο τύπου βαν, στο οποίο επέβαιναν τέσσερις Πορτογάλοι τουρίστες, οι οποίοι έκαναν βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί από πέτρα στο κεφάλι ο οδηγός, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στο όχημα.

Ο τραυματίας διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς».Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό από την Αστυνομία αν έγιναν προσαγωγές ή συλλήψεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: