Σε πανηγυρικό κλίμα 195 χώρες υιοθέτησαν στο Παρίσι μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή




Οι 195 χώρες που συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή υιοθέτησαν σήμερα μια ιστορική συμφωνία που στοχεύει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Κοιτάζω την αίθουσα, βλέπω ότι οι αντιδράσεις είναι θετικές, δεν ακούω καμία ένσταση, η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα υιοθετήθηκε» δήλωσε ο πρόεδρος της COP21, Λοράν Φαμπιούς, ενώ η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των παρευρισκομένων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέβηκε στο βήμα και μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών σήκωσαν ψηλά τα χέρια τους κρατώντας ο ένας τον άλλο, ενώ η γενική γραμματέας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή Κριστιάνα Φιγκέρες και η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Γαλλίας Λοράνς Τουμπιανά αγκαλιάστηκαν.

Για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως τα κύματα καύσωνα, η ξηρασία, οι πλημμύρες και η τήξη των πάγων, η συμφωνία θέτει τον πολύ φιλόδοξο στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης «αρκετά πιο κάτω από τους 2 βαθμούς κελσίου».

Προτρέπει επιπλέον τα κράτη που την υπέγραψαν να «συνεχίσουν τις προσπάθειες για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς κελσίου» σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, ένα πάγιο αίτημα των πλέον ευάλωτων χωρών. Έως σήμερα στόχος ήταν οι 2 βαθμοί κελσίου.

Η χορήγηση βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, που αναμένεται να ανέλθει σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο το 2020, αναμένεται να είναι «ένα κατώτατο όριο», και απευθύνεται έκκληση να αναθεωρηθεί επί τα βελτίω. Αυτό αποτελούσε επίσης μια αξίωση των χωρών του Νότου.

Στην ολομέλεια της Συνόδου, ενθουσιώδεις ομιλίες εκφωνήθηκαν σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας, ενώ μονάχα η Νικαράγουα εξέφρασε επιφυλάξεις.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο καμπής για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο» δήλωσε η Έντνα Μολέουα, υπουργός Περιβάλλοντος της Νότιας Αφρικής, η χώρα της οποίας προεδρεύει στην ομάδα της G77+Κίνα (134 χώρες), κάνοντας λόγο για μια «ιστορική στιγμή».

Εκ μέρους των αναπτυγμένων χωρών, η Αυστραλή υπουργός Τζούλι Μπίσοπ ευχαρίστησε τον Λοράν Φαμπιούς, «τον πρόεδρό μας»:

«Μπορούμε να επιστρέψουμε στις πατρίδες μας για να εφαρμόσουμε αυτή την ιστορική συμφωνία» τόνισε η ίδια.

«Η ιστορία θα κρίνει το αποτέλεσμα όχι βάσει της σημερινής συμφωνίας, αλλά βάσει των όσων θα κάνουμε αρχής γενομένης από σήμερα» είπε ο Τορίκ Ιμπραχίμ, υπουργός Περιβάλλοντος των Μαλβίδων.

«Κάθε άνθρωπος σε κάθε ήπειρο πρέπει να έχει πρόσβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» υπογράμμισε.

«Γνωρίζω ότι, εμείς όλοι, εμείς θα ζήσουμε καλύτερα χάρη στην συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, που βρίσκεται στο Μπουρζέ.

REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παρίσι, France

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: