Σχέσεις με τρομοκράτες φαίνεται ότι είχε ο δράστης των δολοφονιών Σαγέντ Φαρούκ…




Οι αρχές των ΗΠΑ προσπαθούν σήμερα να εξακριβώσουν με ακρίβεια τα κίνητρα του άνδρα και της γυναίκας που άνοιξαν πυρ εν μέσω μιας γιορτής εναντίον συναδέλφων τους στη νότια Καλιφόρνια, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 17 σε μια επίθεση η οποία μοιάζει να ήταν προσχεδιασμένη.

Ο Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ, 28 ετών, και η Τασφίν Μαλίκ, 27 ετών, που είχαν μια κόρη έξι μηνών μαζί, σκοτώθηκαν στην ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς μετά το μακελειό στο Inland Regional Center, μια υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας όπου ο Φαρούκ εργαζόταν ως επιθεωρητής.

Αξιωματούχος των αρχών ασφαλείας δήλωσε ότι ο Φαρούκ είχε σχέσεις με διεθνείς τρομοκράτες. Και το FBI ερευνά πλέον την υπόθεση ως να έχει σχέση με κύκλους της διεθνούς τρομοκρατίας.

Εγινε επίσης γνωστό ότι ο Φαρούκ, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ είναι ο ένας από τους δύο δράστες του μακελειού στην Καλιφόρνια με 14 νεκρούς, είχε επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία το καλοκαίρι του 2014, γνωστοποίησε σήμερα η πρεσβεία του βασιλείου στην Ουάσινγκτον.

«Ο Σάγιεντ Ριζουάν Φαρούκ είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία το καλοκαίρι του 2014 για συνολικά 9 ημέρες», ανέφερε η πρεσβεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Εξάλλου «η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η σύζυγος είναι υπήκοος» του βασιλείου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η αμερικανική σημαία στον Λευκό Οίκο αλλά και σε όλα τα άλλα κρατικά κτίρια στη χώρα θα κυματίζει μεσίστια ως τη Δευτέρα, σε «ένδειξη σεβασμού» για τα θύματα της επίθεσης αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι τρομοκρατική πράξη.

Η Μέρεντιθ Ντέιβις, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών (ATF), δήλωσε πως τα δύο τουφέκια εφόδου και τα δυο πιστόλια που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος είχαν αγοραστεί νόμιμα στις ΗΠΑ.

Τα δύο από αυτά τα όπλα αγοράστηκαν από κάποιο πρόσωπο «που συνδέεται με αυτή την έρευνα» και τα υπόλοιπα δύο από κάποιο πρόσωπο που δεν σχετίζεται με αυτήν, πρόσθεσε η Ντέιβις.

Τα τουφέκια είχαν διαμέτρημα 0,223 και μπορούσαν να ρίχνουν σφαίρες που διαπερνούν αλεξίσφαιρα γιλέκα και ακόμη και τοίχους, διευκρίνισε η ίδια.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σαν Μπερναρντίνο Τζάροντ Μπέργκουαν δήλωσε πως τα κίνητρα του ζεύγους που διέπραξε το πιο πρόσφατο μακελειό στις ΗΠΑ παραμένουν άγνωστα. Ο ίδιος, καθώς και ο Ντέιβιντ Μπάουντιτς, περιφερειακός αναπληρωτής διευθυντής του FBI, τόνισαν πως δεν έχει ακόμη κριθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία.

Ο Φαρούκ είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ. Η εθνικότητα της Μαλίκ δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Εκπρόσωπος της μουσουλμανικής οργάνωσης Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR) δήλωσε πως και οι δυο τους ήταν μουσουλμάνοι.

Τα μέλη της οικογένειας του Φαρούκ και οι συνάδελφοί του είπαν ότι αδυνατούν να κατανοήσουν το μακελειό, την πιο πολυαίμακτη επίθεση που έχει διαπραχθεί στις ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια. Ο κουνιάδος του δήλωσε ότι δεν έχει «απολύτως καμία ιδέα» για τον λόγο που ο Φαρούκ διέπραξε τη σφαγή.

Ο Μπέργκουαν είπε ότι ο Φαρούκ, εργαζόμενος στις κοινωνικές υπηρεσίες, συμμετείχε στη γιορτή στο Inland Regional Center, αλλά κάποια στιγμή όρμησε έξω. Επέστρεψε μαζί με τη Μαλίκ, ντυμένος όπως και εκείνη με ιματισμό και εξαρτύσεις εφόδου, άνοιξαν πυρ και τοποθέτησαν πολλές αυτοσχέδιες βόμβες στον χώρο. Αργότερα τις βόμβες εξουδετέρωσαν πυροτεχνουργοί της αστυνομίας.

Ο Μπέργκουαν επισήμανε ότι η μέθοδος με την οποία ενήργησε το ζευγάρι δείχνει ότι η επίθεση είχε «σχεδιαστεί σε κάποιον βαθμό».

Μέχρι στιγμής φέτος στις ΗΠΑ έχουν διαπραχθεί πάνω από 350 επιθέσεις με τη χρήση όπλων στις οποίες σκοτώθηκαν από τέσσερις άνθρωποι και πάνω, σύμφωνα με τον ιστότοπο shootingtracker.com, που τηρεί έναν επικαιροποιημένο κατάλογο και έναν απολογισμό των επεισοδίων ένοπλης βίας στη χώρα.

Η σφαγή στο Σαν Μπερναρντίνο ήταν η πλέον πολύνεκρη στη χώρα από εκείνη στο σχολείο του Σάντι Χουκ στο Νιούταουν του Κονέτικατ τον Δεκέμβριο του 2012. Τότε 27 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του δράστη, είχαν χάσει τη ζωή τους.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμιά κοινότητα που να έχει ανοσία» στην ένοπλη βία, δήλωσε ο δήμαρχος του Σαν Μπερναρντίνο Κάρι Ντέιβις στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Αλλά «ασφαλώς δεν περιμέναμε να συμβεί εδώ κάτι τέτοιο. Ήταν σοκ», πρόσθεσε.

Η επίθεση ενέτεινε τις ανησυχίες για την ένοπλη βία και την ασφάλεια των πολιτών, μετά το μακελειό σε μια κλινική αμβλώσεων στο Κολοράντο Σπρινγκς την περασμένη εβδομάδα, κι ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει ο απόηχος των επιθέσεων από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι πριν από τρεις εβδομάδες, όταν έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

Ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο, σε δηλώσεις του στο CBS News μετά το νέο μακελειό, να συναινέσει στην τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την οπλοκατοχή, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες να συμβαίνουν τέτοια μαζικά φονικά στις ΗΠΑ στο μέλλον.

Μετά την ενημέρωση του από τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου στο Οβάλ Γραφείο, ο Ομπάμα σημείωσε ότι ακόμη παραμένουν άγνωστα τα κίνητρα των δραστών του μακελειού στη νότια Καλιφόρνια, αλλά δεσμεύθηκε ότι το FBI και οι τοπικές αρχές θα «εξιχνιάσουν» την υπόθεση.

«Είναι πιθανό αυτό να σχετιζόταν με την τρομοκρατία. Αλλά δεν το γνωρίζουμε. Είναι επίσης πιθανό να σχετιζόταν με τον χώρο δουλειάς» του ενός μέλους του ζευγαριού των δραστών της επίθεσης, είπε ο Ομπάμα, μέσα στα επτά χρόνια της προεδρίας του οποίου έχουν σημειωθεί κυριολεκτικά εκατοντάδες επιθέσεις αυτού του είδους στην επικράτεια των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει την ημέρα της επίθεσης στο σχολείο του Νιούταουν το 2012 τη χειρότερη ημέρα της θητείας του.

Στις σημερινές του δηλώσεις πάντως, ο Ομπάμα είχε λιγότερο οργισμένο τόνο από τον συνηθισμένο του σε τέτοια συμβάντα. Σημείωσε ότι το FBI θα ηγηθεί της έρευνας και θα πάρει έναν «μεγάλο αριθμό καταθέσεων», ενώ θα μελετήσει δεδομένα στα «κοινωνικά μέσα» και σε άλλους ηλεκτρονικούς πόρους. Ωστόσο επισήμανε ότι τα κίνητρα των δραστών μπορεί να είναι «ετερογενή» και να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την έρευνα, ενώ προειδοποίησε πως ίσως χρειαστεί «κάποιος καιρός» πριν οι διωκτικές αρχές καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Εξάλλου ο Χούσαμ Αϊλάους, εκτελεστικός διευθυντής του CAIR στην περιοχή του Λος Άντζελες, κάλεσε από την δική του πλευρά τους Αμερικανούς να μη σπεύσουν να βγάλουν συμπεράσματα για τα κίνητρα των δραστών της επίθεσης. «Ήταν κάτι που σχετιζόταν με τη δουλειά; Σχετιζόταν με τη φυλή; Επρόκειτο για ψυχασθένεια; Εξτρεμιστική ιδεολογία; Δεν το γνωρίζουμε», ανέφερε, πρόσθεσε πάντως πως ανησυχεί για το ενδεχόμενο το μακελειό να έχει συνέπειες για τη μουσουλμανική κοινότητα. «Βιώνουμε μια πολύ δύσκολη εποχή», είπε χαρακτηριστικά σε μια συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Υπάρχει πολλή ισλαμοφοβία εκεί έξω, πολλά αντιμουσουλμανικά αισθήματα, που τροφοδοτούνται από τους ειδικούς που κατηγορούν μια ολόκληρη κοινότητα για τις ενέργειες ορισμένων ολίγων», πρόσθεσε.

Πηγές προσκείμενες στην έρευνα ανέφεραν στο μεταξύ πριν από λίγο ότι ο Φαρούκ ενδέχεται να είχε ριζοσπαστικοποιηθεί μεν, αλλά έκαναν λόγο και για το ενδεχόμενο να είχε και άλλα κίνητρα, τη φύση των οποίων δεν προσδιόρισαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – Ρόιτερς – Γαλλ.Πρακτ.  Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: