Σ. Μαντουβάλου: Οφείλουμε να διεκδικούμε την καθημερινότητα της ουτοπίας




Η γνωστή συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας Σοφία Μαντουβάλου, ψυχή της πάλαι ποτέ εκπαιδευτικής τηλεόρασης και υποψήφια για το διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν ‘Αντερσεν το 2014, επιδίδεται σε μία εκ βαθέων συζήτηση με το δημοσιογράφο και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Χρίστο Καλουντζόγλου, στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ της Τάνιας Μαντουβάλου.

Οι δύο συγγραφείς εξομολογούνται στο κοινό τις βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν τον καθένα στο δικό του παραμυθοποιείο. Μιλούν για τη μεσαιωνική σημασία της λέξης παραμύθι που σημαίνει παρηγοριά, αναφέρονται στις διαφορές των παλαιότερων με τα σύγχρονα παραμύθια και πως η ταχύτητα του σημερινού τρόπου ζωής έχει αλλάξει την παραμυθία, ενώ παράλληλα σχολιάζουν το ρόλο των ΜΜΕ ως προς την εκπαιδευτική προσέγγιση του παραμυθιού.

Βεβαίως το θέμα της κρίσης δεν έμεινε έξω από την κουβέντα των δύο παραμυθογράφων με τη Σοφία Μαντουβάλου να δίνει τη δική της διάσταση:«Αν οι παραμυθάδες αλλάξουν στην κρίση χαθήκαμε. Εμείς οφείλουμε να διεκδικούμε την καθημερινότητα της ουτοπίας. Πρέπει να διεκδικούμε κάθε μέρα τον τόπο αυτό που το φανταστικό και το πραγματικό δεν είναι αντιφατικά, γιατί αν δεν φανταστούμε την πραγματικότητα μας διαφορετική, δεν θα μπορέσουμε να τη φτάσουμε ποτέ. Για μένα η φαντασία είναι πραγματικότητα».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: