Ρέγκλινγκ: Ονομαστικό κούρεμα δεν θα υπάρξει και η ελληνική κυβέρνηση το έχει καταλάβει




Στην αποκάλυψη ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εξετάζει το reprofiling του ελληνικού χρέους, με έμφαση στη χρονική επέκταση των χαμηλών αποπληρωμών πέραν της επόμενης οκταετίας προχώρησε ο επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε συνέντευξη του στο «Βήμα» ο Ρέγκλινγκ αποκαλύπτει πως πρόσφατα έχει υπάρξει σύγκλιση ανάμεσα στη ανάλυση του ESM για τη βιωσιμότητα του χρέους και σε εκείνη του ΔΝΤ, κάτι που το CNN Greece είχε αποκαλύψει με σχετικό δημοσίευμα ήδη από τις 2 Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείς για τις επιλογές ελάφρυνσης του χρέους ο επικεφαλής του ESM δήλωσε: «Πρόκειται για μεσοπρόθεσμο ζήτημα. Ονομαστικό κούρεμα δεν θα υπάρξει και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να το έχει καταλάβει. Θα επιδιώξουμε να απαλύνουμε το προφίλ του χρέους. Όλοι μας θέλουμε να γίνει η Ελλάδα ελκυστική στους επενδυτές. Και γνωρίζουμε ότι ένα μη βιώσιμο χρέος τούς αποθαρρύνει. Αν καταφέρουμε να επιμηκύνουμε λίγο περισσότερο την περίοδο των ήδη πολύ χαμηλών αποπληρωμών, τότε θα προσελκύσουμε επενδυτές όχι μόνο στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και στην πραγματική οικονομία, όπου οι προοπτικές είναι πιο μακροπρόθεσμες».

Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εκτίμησε ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει. «Οι όροι που θέτει είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περισσότερη πληροφόρηση για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, εξειδίκευση των μέτρων του προϋπολογισμού και μια συμφωνία για πρόσθετη ελάφρυνση χρέους», ανέφερε και προσέθεσε «η χρηματοδοτική συνεισφορά του ΔΝΤ θα είναι μικρή. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα. Πρέπει να υπάρξει συνεισφορά επειδή αυτό προβλέπεται από τη Συνθήκη του ESM και τη συμφωνία του Ιουλίου. Δεν θα είναι όμως ανάλογη με εκείνη του 2010, όταν το ΔΝΤ έβαλε το 1/3 των χρημάτων. Αν το ΔΝΤ αποφασίσει πάντως να μη συμμετάσχει, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο, αλλά δεν εργάζομαι με αυτό το σενάριο».

Ο κ. Ρέγκλινγκ δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τις εξελίξεις του πρώτου εξαμήνου του 2015, όταν και χάθηκε η πρόοδος που συντελέστηκε το 2014. Θεωρεί όμως ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν πρέπει να υπάρχουν πισωγυρίσματα και χαρακτηρίζει την έγκαιρη δημιουργία του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων πολύ σημαντική για την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Χωρίς δε να μασά τα λόγια του, τονίζει ότι η πιθανότητα του Grexit θα μπορούσε να αναβιώσει αν η Αθήνα δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ, CNN.GR

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: