Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ συστήνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία




Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ συστήνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία, καθώς, όπως αναφέρει, τις γιορτινές αυτές μέρες αρκετοί οδηγοί παρασύρονται και πίνουν ένα παραπάνω ποτηράκι αλκοόλ με πολλές φορές τραγικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά, στην Ελλάδα, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν, την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 19-39 ετών, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των θανατηφόρων τροχαίων οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών.

Ένας οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ, όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισμό του είναι από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αί?ατος (μετά από αιμοληψία) ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραμμααρίου, ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα (στα γνωστά αλκοτέστ της τροχαίας).

Σχετικά με την ποσότητα του αλκοόλ που είναι ικανή για να φτάσουμε το ανωτέρω όριο η ΕΙΕ αναφέρει ενδεικτικά, ότι με κατανάλωση 490ml μπύρας (ένα ποτήρι μεγάλο), 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου, 55ml ουίσκι ή βότκας «πιάνουμε» το όριο. Δηλαδή,  όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αιθυλική αλκοόλη τόσο λιγότερη ποσότητα είναι ικανή για να μας οδηγήσει στο νόμιμο όριο. Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία «ελπίζει σε αυτές τις γιορτές όλοι οι οδηγοί να είναι πιο προσεχτικοί, ειδικά ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, έτσι ώστε όλοι οι ιατροδικαστές να είναι αχρείαστοι».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: