Προς σχηματισμό κυβέρνησης προχωρά η Κροατία




Ο συντηρητικός συνασπισμός στην Κροατία εξέλεξε τον πρόεδρο του κοινοβουλίου που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο βουλευτής της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ, συντηρητικοί), που επικράτησε στις εκλογές, ο Ζέλικο Ρέινερ, γιατρός και πρώην υπουργός Υγείας της Κροατίας εξελέγη πρόεδρος του κοινοβουλίου με 88 ψήφους υπέρ, ενώ 62 βουλευτές απείχαν της διαδικασίας και ένας ψήφισε κατά.

Το HDZ, που κέρδισε με μικρή διαφορά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο κυβερνούσε την χώρα από το 2011, συγκέντρωσε την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου με τη στήριξη του κόμματος Most.

Το πρόσωπο που ανέλαβε τον σχηματισμό της κυβέρνησης, ο Τίχομιρ Ορέσκοβιτς, ένας τεχνοκράτης με καριέρα στον φαρμακευτικό τομέα, έλαβε την Τετάρτη την εντολή από την πρόεδρο της χώρας και έχει στη διάθεσή του 30 ημέρες για να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

«Είναι πολύ σημαντικό η Ευρώπη και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης να δουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι σταθερή και θα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο Ορέσκοβιτς μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου Κοινοβούλιου στην οποία παρέστη.

«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν επενδύσεις που θα ενισχύσουν την κροατική οικονομία» προσέθεσε ο ίδιος.
Ηλικίας 49 ετών, ο Ορέσκοβιτς διετέλεσε έως σήμερα οικονομικός διευθυντής για την Ευρώπη της Teva, της κορυφαίας στον κόσμο εταιρείας γενόσημων φαρμάκων.

Η οικονομία της Κροατίας, που δεν έχει καταγράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2008, κατέγραψε ωστόσο μια αύξηση του ΑΕΠ το 2015, που η Παγκόσμια Τράπεζα την υπολογίζει σε 1,7%, σε σύγκριση με πέρυσι.

Η ανεργία παραμένει ωστόσο μία από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αγγίζει πλέον το 18% των 4,2 εκατομμυρίων κατοίκων αυτής της χώρας που εισήλθε το 2013 στην Ένωση.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ζάγκρεμπ, Κροατία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: