Θύμισε την ήττα της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν ο Ομπάμα στον Πούτιν




Στις απειλές ασφαλείας, αλλά και σε αυτές της οικονομίας και της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της Διάσκεψης του Παρισιού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως δεν αναμένει να υπάρξει σύντομα αλλαγή στην στρατηγική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Συρία, αλλά πιστεύει πως η Μόσχα στο τέλος μπορεί να ενωθεί με τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό που πολεμά τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

“Νομίζω πως ο κ. Πούτιν καταλαβαίνει πως, με το Αφγανιστάν νωπό στη μνήμη, το να βαλτώνει σε μια αδιέξοδη και παραλυτική εμφύλια σύρραξη δεν είναι το αποτέλεσμα που επιδιώκει”, είπε ο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα είπε επίσης πως σημειώνεται κάποια πρόοδος στο σφράγισμα των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, αλλά υπάρχουν ακόμη ορισμένα “κενά” που εκμεταλλεύονται οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους για να μεταφέρουν ξένους μαχητές και να πωλούν πετρέλαιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως είχε πολλές συζητήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα αυτό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμα πως ο κόσμος χρειάζεται ένα μόνιμο πλαίσιο για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και πως θα επιδιώξει μια συμφωνία που θα ενισχύει τις οικονομίες αλλά και θα βοηθήσει το περιβάλλον του πλανήτη.

Ο Ομπάμα είπε πως αναμένει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα ώστε να βοηθήσουν άλλες χώρες να εκπληρώσουν τους στόχους τους για την ενέργεια.

“Χρειαζόμαστε ακόμη μια συμφωνία στο Παρίσι”, είπε ο Ομπάμα. “Έτσι θα επικεντρωθώ κυρίως στο να διασφαλίσω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν των προσπαθειών για μια επιτυχή συμφωνία”.

Ο Ομπάμα είπε πως η άνοδος της στάθμης των θαλασσών και η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να εξαντλήσει τους οικονομικούς πόρους.

Reuters, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Παρίσι, Γαλλία

http://mignatiou.com/2015/12/klinoun-ta-dardanelia-sta-rosika-plia-i-tourki/

http://mignatiou.com/2015/12/sintrivi-gia-ta-pedia-tou-erntogan-o-siriakos-stratos-tsakizi-tin-al-nousra/

http://mignatiou.com/2015/12/alles-i-protereotites-tou-ompama-gia-ti-siria-alles-tou-erntogan/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: